Jom join izan

Tuesday, January 15, 2013

masak lomak perut lembu rebung buluh


kenal tak rebung ni .... biasa tak makan rebung cam gini ...

heeeew ... inilah jenis rebung yang paling sedap kalau dimakan ... tak caya ..
haaaa ... try dulu pas tu baru gitau caya ke idok ... 


kalau akak izan dapat rebung ni .... (dapat makan pree ~ selalunya rumah pengantin lah) ... masak asam pedas ... ondeeeee ... aihh .... lauk ini dulu akak izan tuju kan

rebung ni pun ... punyalah lama dalam peti es ... lar ni .. sibuk sesangat ... tambahan pulak pic kurang cantek .... mood pun kugheng jadinya .. gara2 si bujang guna enpon camera akak yg "okey lar tu" kalau bila kita snap. kenalah akak guna enpon yang "asal jadi udahlar" ... heeeemmm...


resipinya sama aje cam link kek ateh tu .... cuma akak guna rebung yang lagi sedap ditekak akak lah .... itu je


rebung yang panjang tadi akak potongkan jadi macam ni .... eeeeehhh rebung ni alun lai masak laaaieee yo .... baru disiang ... potong aje cam tu tak adanya nak disiat2 kulitnya ... tak berkulit rebung tu though ...


camnilah ghupo masak lomak ghabung dengan paghuit lambu .... tak canteknyo gambo den though ... apo nak buek ... caghi yang lain lar nanti ... ado rozoki den sok .. den bali lar yang lain yoo .. kot dapek yang changgeh laiie yo ... yooo ...YOOO .. iyolar aiii ... pujuk ati sendighi sambil intai poket ... huhuhu ... 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter