Ini satu lagi kegemaran akak .... perut lembu ni masak dengan rebung. kalau keluarga akak boleh kata keseluruhanlah kalau belah arwah mak atau abah, tembusu tu perut lembu yang berpintal-pintal tu .. kalau arwah mak masak ikut resipi abah ... memang tak da orang boleh lawan sedapnya [Al Fatehah buat arwah mak]. kenangan tu ... tak kan luput dari ingatan ...
hari jumaat tu abang zul talipon ke opis kata ada kat chow kit.... ada rebung ni nak lawan dengan apa .... hiiii..... asas dah dibagi ... bahan utama ni apa nak lawan ... sambil tangan duk ketuk keyboard tu otak da bayang cepat je ... haaa carilah perut lembu kapet tu .. dapat lebar 2 tapak tangan jadilah ......
belum lagi tiba dirumah da boleh bayang ... sedapnyerrrr... cara masak sama aje .. kalau perut lembu ni akak je yang boleh makan .... abang zul rebung ajelah .. anak-anak kuahnyer ajew ...... da katakan ini akak punya kegemaran kannzzz kui2
sesekali .... akak nak juga hepi dgn apa yang akak suka nak makan ... layannnzzz
Bahan Giling
15 tangkai cili api kampung (kalau tak mahu cili jangan letak ~ tapi tak pedas lah)
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Bahan
1 peket kecil rebung
2 lebar tapak tangan perut lembu (potong kecil2 besar jejari atau ikut suka)
1 keping asam keping
1 peket santan kelapa RM2.00
1 atau 2 batang serai diketuk
sedikit garam
sedikit msg
sedikit kunyit serbuk
caranya
1. perut lembu direbus dahulu bersama 4 atau 5 keping asam keping sehingga empuk
2. potong pada besar jejari atau ikut suka
3. ketepikan
cara memasak
- masukkan bahan giling, kunyit, serai, santan kedalam periuk
- panaskan pada api sederhana perlahan kacau serata jangan pecah minyak
- bila nampak santan masak dan melekat pada tepi periuk
- masukkan rebung yang telah dibersih bersama perut lembu dan asam keping
- masukkan garam dan msg mengikut kesesuaian rasa
- kacau hingga masak kuatkan api seketika
- terus angkat periuk dari api dan alihkan dengan segera dan hidang
akak merebus perut tu pada kepanasan sederhana, air sepenuh periuk agak kurang seinci dari bibir periuk .... sehingga airnya jadi kering ... (nasib tak angus ku punya daging dek leka) kui3 ... sebab ada alarm bersuara "air KERING" .... huhu ...
akak campur dengan asam keping tu sebab nak ilangkan bau anyir .. bau tak sedap .. sebab ada orang tak suka baunya kann .... tapi memey umpph lah ..
dapat sepiring lagi simpan tuk esokknya panaskan balik ... huuuuu .. lagi sedap rasanya .... try lah .. sedap ta tipu ...
No comments :
Post a Comment