kenalar faham bahasa isyarat ... kalau minggu lepas beli lauk, minggu ni da keluar dari peti es ... adik2 kakak2 ... maksudnya masaklah mengikut citarasa yang dikehendaki .. he3.. hari minggu ... hari
sebab mengenangkan minggu .. hari minggu ni ... patutnya gulai ni tinggal digoreng aje kelapa kemudian ditumbuk buat kerisik dah buleh jadi rendang ... tapi ... len kali lah kita merendang ... hehe hari tido ... hari minggu ... hari tido ...zzzzzzzz
adik2 kakak2 ... senyum jangan lupa ya ... masak sambil tersenyum okei ..... mesti sedap jadinya .... hehe, sesekali bergurau jangan simpan didalam hati ...
Bahan
3 batang serai (dihiris)
2 biji buah keras (ditumbuk)
disangai
2 biji buah pelaga
sedikit jintan putih & manis
2 bunga lawang
kulit kayu manis
Bahan giling
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
15 tangkai cili kering
(tak mau gulai merah kurangkan cili kering)
12 tangkai cili api
Bahan Utama
1 ekor ayam pencen (direbus agak empuk)
RM4.00 santan
sedikit minyak
2 sudu serbuk kunyit
garam
msg
1 1/2 keping asam keping
cara memasak
- panaskan minyak dalam kuali
- masukkan bahan giling gaul hingga agak garing
- masukkan santan dan 2 atau 3 sudu serbuk kunyit dikacau serata
- masukkan daun kunyit dan ayam pencen
- masuk asam keping, serai, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, buah keras
- kacau serata, masukkan garam dan msg secukup rasa
- masak hingga agak kering kuahnya ...
..... jintan manis dan puteh diperlukan bila nak merendang ..... ditambahkan kerisik ..
da siap boleh dihidangkan ......
No comments :
Post a Comment