Jom join izan

Sunday, June 24, 2012

Gulai Ayam Pencen

pagi2 lagi ... intai dalam sink ... aramak da keluar dari peti es lauk beli minggu lepas ... ini tak lain nak kena masak gulai ayam pencen ... haaa tu dia ... isyarat da keluar ..


kenalar faham bahasa isyarat ... kalau minggu lepas beli lauk, minggu ni da keluar dari peti es ... adik2 kakak2 ... maksudnya masaklah mengikut citarasa yang dikehendaki .. he3.. hari minggu ... hari tido rehat ... hari minggu ... hari tido rehat ... cepatlah masak boleh kita rehat ..... jommm


sebab mengenangkan minggu .. hari minggu ni ... patutnya gulai ni tinggal digoreng aje kelapa kemudian ditumbuk buat kerisik dah buleh jadi rendang ... tapi ... len kali lah kita merendang ... hehe hari tido ... hari minggu ... hari tido ...zzzzzzzz


adik2 kakak2 ... senyum jangan lupa ya ... masak sambil tersenyum okei ..... mesti sedap jadinya .... hehe, sesekali bergurau jangan simpan didalam hati ...


Bahan

3 batang serai (dihiris)
2 biji buah keras (ditumbuk)

disangai



2 biji buah pelaga

sedikit jintan putih & manis
2 bunga lawang
kulit kayu manis


Bahan giling

3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
1 inci halia
1 1/2 inci lengkuas
15 tangkai cili kering 
(tak mau gulai merah kurangkan cili kering)
12 tangkai cili api

Bahan Utama

1 ekor ayam pencen (direbus agak empuk)
RM4.00 santan
sedikit minyak
2 sudu serbuk kunyit
garam
msg
1 1/2 keping asam keping



cara memasak

- panaskan minyak dalam kuali
- masukkan bahan giling gaul hingga agak garing
- masukkan santan dan 2 atau 3 sudu serbuk kunyit dikacau serata
- masukkan daun kunyit dan ayam pencen
- masuk asam keping, serai, buah pelaga, bunga lawang, kulit kayu manis, buah keras
- kacau serata, masukkan garam dan msg secukup rasa
- masak hingga agak kering kuahnya ... 

..... jintan manis dan puteh diperlukan bila nak merendang ..... ditambahkan kerisik ..

da siap boleh dihidangkan ......





No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter