Jom join izan

Wednesday, June 27, 2012

Masak Asam Batang Keladi

lama da masak asam ni, masak asam batang keladi... selalunya masak asam ni mak mertua yang rajin buat. bila time selera alar2 .... tak tau nak makan apa lagi sedap buat masak asam bening ni .... laju je makan kena goreng ikan keli ke, ikan kembung garing2 tu ke ... sedap tu ...

ini juga termasuk dalam selera akak izan .... saat suasana bening2 hehe ... kuah pun bening jugalah .. tapi ummphhh ... memey sedap..




Benbahan

Batang keladi (sesuai tuk makan 2 kali)
sejemput ikan bilis
3 tangkai daun kesum
2 keping asam keping
Asam jawa sebesar ibu jari
sedikit garam
sedikit msg
sedikit gula
Air puteh

Benbahan  hiris

3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih




cara memasak

- perah asam jawa ambil patinya (ikut suka kepekatan) / 1/2 gelas
- masukkan pati asam jawa kedalam periuk bersama bahan hiris, 1 jug air puteh (ikut suka kurang atau lebih), 3 tangkai daun kesum, sejemput ikan bilis yang telah dibersihkan
- biarkan hingga didih
- masukkan batang keladi bersama asam keping
- masukkan garam, msg dan gula mengikut citarasa sendiri
- hidangkan

bila time kurang sihat sesuai dijadikan santapan selera .... kena pula jenis2 ikan yang bila digoreng ... sedap dijadikan lawan ....

okeh ... selamat mencuba :) .... silalah menjamu mata ...

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter