lama da masak asam ni, masak asam batang keladi... selalunya masak asam ni mak mertua yang rajin buat. bila time selera alar2 .... tak tau nak makan apa lagi sedap buat masak asam bening ni .... laju je makan kena goreng ikan keli ke, ikan kembung garing2 tu ke ... sedap tu ...
ini juga termasuk dalam selera akak izan .... saat suasana bening2 hehe ... kuah pun bening jugalah .. tapi ummphhh ... memey sedap..
Benbahan
Batang keladi (sesuai tuk makan 2 kali)
sejemput ikan bilis
3 tangkai daun kesum
2 keping asam keping
Asam jawa sebesar ibu jari
sedikit garam
sedikit msg
sedikit gula
Air puteh
Benbahan hiris
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
cara memasak
- perah asam jawa ambil patinya (ikut suka kepekatan) / 1/2 gelas
- masukkan pati asam jawa kedalam periuk bersama bahan hiris, 1 jug air puteh (ikut suka kurang atau lebih), 3 tangkai daun kesum, sejemput ikan bilis yang telah dibersihkan
- biarkan hingga didih
- masukkan batang keladi bersama asam keping
- masukkan garam, msg dan gula mengikut citarasa sendiri
- hidangkan
bila time kurang sihat sesuai dijadikan santapan selera .... kena pula jenis2 ikan yang bila digoreng ... sedap dijadikan lawan ....
okeh ... selamat mencuba :) .... silalah menjamu mata ...
No comments :
Post a Comment