ini satu lagi ikan kegemaran .... sangat gemar .... sangat sangat sedap sekali .... ikan terubuk
ikan terubuk ni dulu2 selalu dibakar aje ... pas tu cicah kicap cuka cili api campur sikit garam ... cili api tu ditenyeh2 ... pedas ... makan dengan nasi panas-panas ... lauk lain tak da pun tak kesah ...
tapi ikan ni beli aritu tak besar ... besar siakap sederhana tu je ... kalau dibakar alamatnya .... si bujang sorang ... yang lain terkulat
izan buat masak asam pedas ... cair ... sebab kalau buat pekat2 ... dapat komplen lar .. itu lar ini lar ... banyak tu lar ... haaa buat cair ... jalan ... bukan buat lauk aje ... siap meratah tak tunggu sampai malam ...
lagi pun bila selera kurang ummpphh ... makan lauk yang agak masam manis ni sedap tuk tekak yang tawar .... al maklum sekarang jerebu tebal ... kannzzz..
benbahan akak meh tengok ...
Bahan Giling
15 tangkai cili kering yang sudah direbus
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
Bahan
1 sudu sederhana gula
1 keping asam
1 1/2 sudu asam jawa (1 cawan kecil air putih)
3 atau 2 tangkai daun kesum
1 tangkai serai di tumbuk
2 cawan Air putih
sedikit minyak
ikan terubuk yang telah dibersihkan
garam secukupnya
sedikit msg
cara-cara memasak
- panaskan minyak dan tumiskan bahan giling hingga agak masak
- masukkan serai, asam keping, asam jawa, daun kesum kacau hingga masak
- masukkan air putih secukupnya biar hingga kuah menggelegak
- masukkan ikan terubuk
- masukkan garam, msg dan gula secukup rasa
- biar sehingga ikan masak ... serasikan rasanya
- angkat dan hidangkan ....
terubuk ni banyak sungguh tulangnya .... paling banyak tulang besar ~ besar ... kalau tercekik tulang kena bawa ke hospital.
petua nak kurangkan tulang kata orang tua2 dulu ... ditarik2 ekor ikan tu macam nak bagi putus kepala dengan ekor ... cubalah ... akak sendiri bila rajin buat .. bila tak rajin biar kan aje ... hati2 bila makan .....
No comments :
Post a Comment