Jom join izan

Sunday, June 17, 2012

Asam Pedas Terubuk

ini satu lagi ikan kegemaran .... sangat gemar .... sangat sangat sedap sekali .... ikan terubuk 


ikan terubuk ni dulu2 selalu dibakar aje ... pas tu cicah kicap cuka cili api campur sikit garam ... cili api tu ditenyeh2 ... pedas ... makan dengan nasi panas-panas ... lauk lain tak da pun tak kesah ... 


tapi ikan ni beli aritu tak besar ... besar siakap sederhana tu je ... kalau dibakar alamatnya .... si bujang sorang ... yang lain terkulat



izan buat masak asam pedas ... cair ... sebab kalau buat pekat2 ... dapat komplen lar .. itu lar ini lar ... banyak tu lar ... haaa buat cair ... jalan  ... bukan buat lauk aje ... siap meratah tak tunggu sampai malam ... 

lagi pun bila selera kurang ummpphh ... makan lauk yang agak masam manis ni sedap tuk tekak yang tawar .... al maklum sekarang jerebu tebal ... kannzzz..

benbahan akak meh tengok ...

Bahan Giling

15 tangkai cili kering yang sudah direbus
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih

Bahan

1 sudu sederhana gula
1 keping asam
1 1/2 sudu asam jawa (1 cawan kecil air putih)
3 atau 2 tangkai daun kesum
1 tangkai serai di tumbuk
2 cawan Air putih
sedikit minyak
ikan terubuk yang telah dibersihkan
garam secukupnya
sedikit msg

cara-cara memasak

- panaskan minyak dan tumiskan bahan giling hingga agak masak 
- masukkan serai, asam keping, asam jawa, daun kesum kacau hingga masak
- masukkan air putih secukupnya biar hingga kuah menggelegak
- masukkan ikan terubuk
- masukkan garam, msg dan gula secukup rasa 
- biar sehingga ikan masak ... serasikan rasanya
- angkat dan hidangkan ....


terubuk ni banyak sungguh tulangnya .... paling banyak tulang besar ~ besar ... kalau tercekik tulang kena bawa ke hospital.


petua nak kurangkan tulang kata orang tua2 dulu ... ditarik2 ekor ikan tu macam nak bagi putus kepala dengan ekor ... cubalah ... akak sendiri bila rajin buat .. bila tak rajin biar kan aje ... hati2 bila makan .....

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter