Jom join izan

Monday, December 24, 2012

Tempat beradu .... Weeda Homestay



kami pergi changloon haritu .... kak ipar akak tempah kat sini lah ..... jadi siapa2 yang nak ke utara .... boleh datang ke sini ......


seperti tinggal dirumah sendiri ..... lengkap .... istimewanya tinggal di Weeda Homestay ... tang solat tu kita tak was2 sebab seperti dirumah sendiri ... itu yang utamanya.

kita keluar berjalan ... balik aje .. merehatkan diri selesa ... boleh tinggal 2 keluarga .. maksima 2 keluarga ... 3 bilik tidur yg cukup besar .... berhawa dingin .. lengkap semuanya seperti dirumah dan selesa.




Ketiga-tiga bilik .... luas. suasana aman ..... dari sini ... kurang sejam ke Bukit Kayu Hitam, 1/2 jam ke Kuala Perlis, dekat dengan Padang Besar, ada UUM ... boleh lihat di link Weeda Homestay .... 

macam suka lak duk "homestay" .... ini kali pertama ... 


No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter