Jom join izan

Monday, December 3, 2012

Sessi tenangkan urat tegang .....

Subuh Jumaat ..... bertolak ke Changlung noo .... bawak kak ipar balik kg nun kat kedah .... kenduri kawin adik biras akak tu .... akak tinggal kat homestay taman resak .... "Weeda Homestay" ..... nanti akak citerlah keadaan tempat kat sini ... sapa orang utara .. tau lar dia naaa....


kawasan kokdiang .... dekat2lar tu ...alor staq jauh gi ... lebih kurang 46km ikut highway ... lebih kurang 1/2 jam jugak .... tol tak banyak 2 tol aje ... 1 tol RM1.60 .. bila kluaq alor staq tu tol RM0.40 je naa.... rumah mentua kak ipar ni da bnyk kali jugak sampai .... tapi kali ni kami duk homestay ... selesa sikit dari orang ramai  ... sedara2 ramai..


kita mai nak makan ..... nak tengok "perantin" ... perantin punya pic tak dok naaa... pic akhak adalar..... hehehe ...... cakkkk ..... sape nak marah ... tak buleh marah naaa ...  



lepas kenduri ... ujan ... akak lari jap pegi Alor Star .... sebab apa .. nak pegi Pekan Rabu .. bukan selalu nak sampai utara ni ... bila da sampai mesti nak pergi ... selalunya akak pesan kat kawan abe tu ... bila dia balik Kg Napoh ... barang2 dua barang ni akak mesti pesan buat stok 4 - 5 bulan .... 

kalau dulu adik ipar duk Alor Star .. 2 ke 3 kali gak akak duk ngulang ... ni da balik Selangor .. tak da tempat lagi nak menyinggah ...



Pekan Rabu ... betul2 kat Pusat Bandar Alor Star .... kat sini akak suka jugak cari buah berangan ... tempat akak berdiri ambik gambar ni ada orang naik motor jual buah berangan 1 corong klu tak silap RM5 itu dulu lah .. sekarang ni tak tahu berapa harganya .... tapi hari akak sampai tu ... tak dok pulak ...

setau akak pekan rabu ni tutup pukul 6 ... sebab apa ... talipon adik ipar kat Rwg .. tanya nak pi malam buleh kaa .... tak buleh jawab dia ... pekan rabu tutup pukul 6 ... haaa tu dia .... siapa orang kedah sila maklumkan kat akak kalau malam dia beroperasi jugak ke .. mana tau len kali nak pi malam tak risau dah ..



haaa .... cuci mata no .... inilah yang akak kejarkan nun dari selangor .... tiap kali stok abis ...... tapi tak pernah habis .... sebab kawan abe tiap kali balik kampung mesti tanya nak tak nak .... kalau tak order pun .. mesti dia bagi buat rasa .....


sebelum membeli ... akak suka tawaf dulu ... tanya harga .... akak suka beli kat pakcik ni ... gerai dia mengadap kawasan kita letak kereta ..... biasa sekilo RM12.00 satu bekas plastik putih tu biasanya dia kira ala kadar .. kita akan dapat 2 bekas untuk harga RM11.00 ... kalau beli banyak dia bagi lar kurang .. tapi ikannya ... dia kira lebih kurang .... tak apalah katanya ... tu yang akak suka ... akak biar dia yang pilihkan sebab dia campur2kan .. kalau ambik sendiri kita tak tau .. sume kecik atau sume besar ...



boleh kecur ayaq liur ... tengok ikan pekasam ni ... ada limau pekasam .... huuu kalau potong cili api ... tenyeh kan ... makan nasi panas2 .... rasa nak borong semua ... kalau akak suka ikan lampam aje ... ikan banyak tulang .... tapi tu yang sedap. ada puyu .. ada sepat ... ada talapia .... macam2 lah... tapi akak memang suka rasa pekasam lampam aje .. da try yang lain ... tapi pekasam lampam je akak nak ...




satu lagi yang akak suka ... niiiiiii dia ... dodol perasa durian ada ... dodol perasa biasa ada ... baru masak pun ada .. lembut bangat .... kalau baru masak tu paling sedap rasanya .... bila da bungkus2 macam ni .... 1/2 kilo kalau biasa tu RM5 lah ... tapi kalau perasa durian tu 6 ringgit ..... 


singgah pulak pulau pinang ... naik jambatan Pulau Pinang .... apa di cari kat penang ni .......


kalau da sampai Utara tu ... redah aje lah ..... jalan2 cuci mata .... kos tambah RM7 aje nak sebarang Pulau Pinang balik naik feri ke lalu jambatan ke ... tak kena tol dah ... jalan lar aje .....


terus menuju ke Georgetown pusat bandar ..... mencari apa yang diingini ....


kalau nak balik naik feri ... sebelah Tanjong City Marina ni aje tempatnya .... sebelum tu akak menuju ke Padang Kota Lama .... dulu akak pergi malam dah ... naik feri pun malam .... haaa ... ni .. tengahari panas terik ... nampak pemandangan ....


adik ika pilih laksa Penang ..... 



akak apa lagi .... rojak penang lah ..... makan berdua abe ... sampingan nasi ayam penang .. memang sedap ...



ini satu lagi pilihan akak ... sotong kangkung ... sotong ni memang kegemaran akak ... ambik yang kecik je RM7.





lepas makan ... cari pulak jeruk2 ... jajan tuk opis ......... kat padang kota lama ni .. mahal sikit akak rasa ... tapi tak dan nak pergi tempatnya ... jadilah ..... 





nak masuk Feri .... 





teringin juga  ... nak naik "Star Libra" ... hehehe ... meh ler kita kumpul duit ... 


malam sebelumnya akak gi Kuala Perlis ... lebih kurang 1/2 jam dari Changloon ... pi makan kat dataran tapi laut ... kawan abe belanja .. sebab nak tengok bola sesama punya hal ... kawan abe ni balik kebetulan sama nak ziarah mak dia .... jadinya ada lar janji .... dengan siakap bakar ... siakap 3 rasa .. kerang bakar ... sotong tepung .. kailan .. tomyam campur .. mak aihhh ... makan akak tak ingat donia keliling ... orang dok sorak boleh Malaysia - Indonesia .. 2 - 0 .. akak selamba je perabihkan lauk berdua anak buah .... rasanya sedap lagi makan ... hihihi ...

bingit dok dengan orang kaki bola ni ... yang kelakaunya .. bola Malaysia 1 ... otomatik .. 2 kawan ni bangun sorak sambil angkat tangan ... orang keliling dok tengok ketawa sorak sekali .... masuk kali kedua .. 2 sekawan ni .. dok sorak bertepuk tangan ...... yayayaya ..... kalau tengok tv dirumah ... masing2 dok sms tak sudah ... 

Selasa da mula kerja semula .... bila lagi ... bila lagi ... trip akan datang,  insya Allah ...

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter