Jom join izan

Sunday, November 25, 2012

serawa durian / pengat durian

Durian ... sukaaaaa ..... sangat suka .... raja segala buah .... sedap tu .. mana boleh tak suka ... itu akak izan lah ... akak cerita pengat doyan .. orang tak paham .. bila akak cakap cicah roti .. orang panggil serawa doyan ... yang penting .... dapat makan ....

anak-anak kurang suka durian dah ... tak macam dulu2 ... dalam setahun tu kalau tak dapat ... bercari ... sekarang kurang heran ... tak tahulah mengapa ... akak izan jangan .. duluuuu ... sekarang pun da kurang makan durian juga .... tak macam masa muda2 dulu apa pun makan ... tak boleh lah nak ikut macam dulu2 ... kannnzz .. umur da meningkat .. cara pemakanan pun nak kena jaga ... 


selalunya akak suka makan dengan pulut .... waduuuu .... pulut tu sekarang akak kena kurangkan al maklumlah .. mengikut umur .. da tak boleh makan sangat dengan pulut ... tapi siapa yang suka dengan pulut ... boleh buat dengan pulut ya ....



kalau abe zul dia suka durian tu tak hancur sangat ... lepas tu mesti nak pekat ... jadi terasa buah durian tu lagi ... cicah dengan roti pun da oke ..... oooooo lupa... simpan dulu dalam peti es ... bertambah-tambah sedapnya ....

akak zan buat senang je .... susu tepung ikut suka yang ada dalam peti es .. dalam peti es ada anelene untuk 50 tahun keatas .... tibai jer .. janji ada .... bak kata kak ipar kak zan .... pakai susu cairkan boleh, ini namanya serawa kos tinggi .. sebab guna susu tepung .... he2

Bahan:

10 ulas durian (yang lembut campur yang mengkal) - atau ikut suka
3 sudu besar gula (1 sudu gula diratakan - dapatkan 3 sudu)
3 cawan santan
1 cawan air putih
2 sudu besar susu tepung anelene
sedikit garam
3 tangkai daun pandan

cara:

1. 10 ulas durian bersama biji campur gula digaul .... (menggunakan sudu)
2. masukkan kedalam periuk bersama 3 cawan santan
3. didih dengan api yang sangat perlahan dan kacau
4. larutkan susu tepung bersama sedikit air panas
5. tuangkan kedalam periuk
6. letak secubit garam
7. masukkan daun pandan
8. kacau hingga pekat dan masak kemudian boleh dihidangkan

KEPEKATAN DAN KEMANISAN TERPULANG PADA KESUKAAN SENDIRI



petang-petang begini ... sambil nonton tv .... mau malam ni tak makan nasi ..... kalori tinggi tu ... 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter