kalau nak tau ... inilah lauk kegemaran zaman berzaman akak ... dari kecil hinggalah sekarang .... Masak lemak cili api siput dengan batang keladi. lama dah tak masak sebab susah nak jumpa siput kat sini ..
balik kampung... singgah sekinchan baru jumpa ....
ini kalau jumpa dek abang iwan dengan adik .... memang suka sakan .... kalau dulu dimasak dalam santan yang lebih pekat dan menarik ... tapi sebab cuma ada sepeket santan RM2.00 dalam peti es .. makanya guna aje apa yang ada ....
Bahan Giling
12 tangkai cili api merah
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
Bahan
2 peket siput di siang dan bersihkan
2 batang keladi dan sedikit ubi keladi (di potong kecil)
1 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit
1/2 keping asam keping
sedikit garam
sedikit msg
sedikit serbuk kunyit
RM2.00 santan kelapa
1 cawan kecil air putih
cara-cara:
masukkan kedalam periuk bahan giling, serbuk kunyit, serai, daun kunyit, ubi keladi bersama santan kelapa dikacau hingga masak - tuang sedikit air putih
masukkan siput yang telah disiang kedalam gulai kacau
kemudian masukkan batang keladi kacau hingga sebati
masukkan garam secukup rasa bersama msg
masukkan asam keping
kacau hingga masak dan boleh dialihkan untuk dihidangkan
12 tangkai cili api merah
3 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
1/2 labu bawang besar
Bahan
2 peket siput di siang dan bersihkan
2 batang keladi dan sedikit ubi keladi (di potong kecil)
1 batang serai diketuk
1 helai daun kunyit
1/2 keping asam keping
sedikit garam
sedikit msg
sedikit serbuk kunyit
RM2.00 santan kelapa
1 cawan kecil air putih
cara-cara:
masukkan kedalam periuk bahan giling, serbuk kunyit, serai, daun kunyit, ubi keladi bersama santan kelapa dikacau hingga masak - tuang sedikit air putih
masukkan siput yang telah disiang kedalam gulai kacau
kemudian masukkan batang keladi kacau hingga sebati
masukkan garam secukup rasa bersama msg
masukkan asam keping
kacau hingga masak dan boleh dialihkan untuk dihidangkan
keladi ni disiang kulit tipisnya .... kadang2 terasa sedikit gatal pada kulit tangan kita ..
petuanya dulu2 ... akak rendamkan sekejap dalam air asam jawa untuk buangkan miang yang terdapat pada keladi itu kerana ada orang kata bila memakannya kadang2 lidah terasa gatal2.
petuanya dulu2 ... akak rendamkan sekejap dalam air asam jawa untuk buangkan miang yang terdapat pada keladi itu kerana ada orang kata bila memakannya kadang2 lidah terasa gatal2.
layannnnzzzzz ...... :D
2 comments :
ni adalah makanan febret kami anak beranak..hehehe
selalu beli kat pasar malam tak pernah masak resepi ni lagi..akan cuba juga kalau pergi pasar sebab pasaraya kat kwsn rumah tak jual siput ni..
nita ... samalah kita ... sebabnya sedap dimakan hihi .. cubalah buat kalau ikut hati nak buat pedas2 tapi ngenangkan anak2 nak makan sama tu yang kurangkan cilinya ...
Post a Comment