Jom join izan

Tuesday, June 5, 2012

Ikan Masin Goreng bersambal

musim cuti sekolah dah bermula ... tahun ni tak ada kemana pun .. minggu lalu ingat nak pergi bercuti pun dah cancel ... esok bercutilah selama 2 hari kerana ada kenduri keluarga abe zul dan akan berada di kampung Sungai Besar Parit Empat ...


"time-time" coti sekolah ni rumah akak jadi persinggahan anak-anak buah bersilih ganti ... yang datang nak tido berkali2 pun ada siap pakat tak mau balik 3 - 4 hari ..... apa tidaknya ... yang datang tu bukan dari jauh pun ... jalan kaki pun sampai haha .. tapi seronok ramai bebudak kat rumah .... menjadi "Sumber Inspirasi" .... ikan masin sambal pun ye belasah .. pulun abis .... almaklumlah bebudak coti sekolah ... ibu abah tetap koje ...


hari-hari mak langnya bagi makan nasi lemak .. made in SB .. "esok nak makan apa .. nasi lemak, petang nak makan apa ... nasi lemak, malam ... nasi lemak ".... esok .. nasi lemak lagi .. hihihi.... kesian kat bebudak ...

jadinya .... mak lang masak apa ada haaa.... "oke ......" .... nasib anak2 buah ni tak banyak ragam ... ikan masin cam ni pun laku gak ..... sampingan je ni ... istimewa wat abe ... menu utamanya seperti biasa lah ....hihi .... selera anak2 jaman sekarang ...


Bahan


1 peket ikan masin yang telah dipotong sebegitu :D


di goreng terlebih dahulu ketepikan dalam piring.




Bahan giling (A)


10 tangkai cili kering
2 ulas bawang kecil
1 ulas bawang putih


Bahan (B)


sesudu kecil asam jawa + sedikit air putih
sedikit garam
sedikit msg
minyak untuk menggoreng


cara-caranya:


panaskan sedikit minyak didalam kuali dengan sederhana api.
masukkan bahan giling kacau biar agak garing.
masukkan air asam jawa (jgn terlalu banyak - ikut sesedap rasa).

masukkan sedikit garam dan msg.

biarkan sehingga masak.
biasanya minyaknya kurang nampak ... 
tambah kan minyak ikut suka (kalau tak suka minyak jgn tambah lagi)
gaulkan dan biarkan seketika
setelah masak tutup api
tuangkan keatas ikan masin
bila nak makan barulah digaul-gaulkan dan ikan masin goreng akan sebati sendiri bersama sambal





ini kalau kena nasi baru masak .... memang tak boleh nak berhenti makan ... kena pulak pucuk paku goreng ada telur goreng .... gorengkan keropok ikan tu ... ekekekek ....... bebudak makan tak pandang kiri kanan ... haaaa ... jadi sumber inspirasi bila da ramai2 ni ... mak lang nya pun apa lagi ... balik kerja terus tunggang langgang kat dapur ... tapi tu lar selalunya "masak tuk esok, bahan da siap ini malam" ...... jadinya balik koje teruslah tuang menuang aje ..... 


minyak sambal ni kalau kena kat nasi ... memang penarik lah .. warna dia rasa dia .. kadang tahan berhari-hari. bila dah abis ... minyak yang melekat dekat piring pun rasa sayang nak di abiskan haha .... 


selamat.... selamat menjamu matalah.... 

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter