Jom join izan

Saturday, April 21, 2012

secawan kopi O beralas ... tanda hormat ..


pinjam dari fotosearch ..... kui3....

apa logiknya secawan kopi O ... tanda hormat..

ye ... zaman kecil2 dulu ... sebagai kakak dan sulong ... memang selalu si kakak yang kena "teruk" ... hehe .. tapi bila direnung-renung semula ... banyak juga kebaikkannya ... manisnya kenangan ..

abah seorang yang sangat .. sangat ... sangat garangnya .. bila da memanggil "AKAK" ... cuuuutttt ... tak tunggu dah ... datang dengan perut kecut .. berdiri depan abah ni ... walau dalam hati .... mmmmmm ... macam-macam adoooo .....

abah ni dari umur akak 8 tahun .... kerjanya berniaga runcit ... bila time makan tu ... mula lah dok tunggu .. nape lar abah ni tak panggil2 .... hehe ... 

bila tiba abah ni nak kopi .... zan pun mulalah mencari cawan nak antarkan kopi cepat ... kalau boleh lagi cepat sebab takut nak berdiri lama depannya .... 

Nantikan arwah nenek cakap ... kadang2 time tu arwah nenek datang tido kat rumah ... dia pesan kalau bagi orang tua minum beralas ... jangan tinggal alas ... bila2 tak kira siapa kalau nak bagi air biar beralas ... tanda hormat. yang sebenarnya supaya cawan tidak kotor dan mudah nak hulur pada orang ... terutamanya orang tua .... tambah2 lagi kalau adik2 da bersuami ... pada suami .... mak ayah mertua .. tak kiralah siapa saja yang kita hormati .....

---- akak rindu nak memasak ni .... tapi masa belum mengijinkan .... :D 

itu pasal lar anak dia mengikut ... sebab bapaknyer suka kopi anaknya pun suka mengopi ...


No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter