lauk ni dimana-mana memang susah nak nampak (sebab jarang makan dikedai), tapi kalau duk aje kat umah mak mentua, haaaa sesekali dapatlah merasa masak lemak putih ni campur pucuk manis dengan labu.
tapi perlu ingat ya, bagi mereka yg diabetic jangan makan pucuk manis ya. ini pak mentua yang bagitahu....
sedap..... mestilah sedap makan dengan ikan kembung goreng panas2 tu kena pulak kuah lemak putih ni ...hmmmm cOBAk bayangkan betapa ummmppphh nya .. kena pulak sambal belacan .. apa rasanya ... rasalah kan ya ..
Bahannya
seikat pucuk manis
1/4 biji labu
10 ekor ikan bilis dibelah
1 ulas bawang kecil hiris
1 labu bawang besar hiris
2 ulas bawang putih hiris
5 tangkai cili api hiris
250 gm santan
200 gm air puteh
sedikit garam
sedikit msg
cara memasak
masuk santan, ikan bilis, bawang kecil, bawang putih, bawang besar
kacau
masuk labu
kacau
masuk pucuk manis
campur air ikut kepekatan disukai
masuk cili api
kacau
letak garam dan sedikit msg
boleh lah diangkat tuk dihidang
bayangkan ikan kembung baru diangkat dari kuali tu ... siram ngan masak lemak putih kena pulak ya kalau ada sambal belacan makan dengan sayur dan labu
hehehe .... ;) wink2 ...
2 comments :
Olorrr......
Kak tie suka sayur cekur manis ni... lama tak makan, sebab dah lama tak ke pasor...
k tie panggil dia cekur manis ya ... sedapkan ....
Post a Comment