Jom join izan

Sunday, February 26, 2012

Sup Ketam

Hari minggu ........... hu.................uuuu rasa nak merehatkan diri
tak mau makan berat2 ... masak berat2 .... nak ringan2 je ... yang mudah2 aje ...
masak cepat ... cepat dimakan ...... hu3x..... harini kan ada melodi ada sarapan ada jalan-jalan cari makan ... huuuuu sedap tu tengok dia makan .... macam nak pegi sana makan plak ... tu lar yang dalam jalan jalan cari makan .... 

lagipun ...... da lama tak layan industani ... sudahnya akak layan bantal gak .. hehe



kalau mengikut selera lauk anak-anak ... abang zul memang no. 1 .... makanya kalau memasak ikut selera rajin akak  hehehe ...... makanya sup ketam aje lah ya .. 

Bahan

4 ekor ketam (1 dibelah 4)
2 gelas besar air putih


Bahan hiris
1 labu bawang besar
(masukkan diakhir memasak)
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih

Bahan ketuk
1 inci halia
2 batang serai
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sedikit daun sup
(jika mahu)
sedikit garam
sedikit msg 


cara memasak

rebus 2 gelas air puteh bersama ketam
masukkan bahan hiris dan bahan ketuk
masukkan bawang beasr
masukkan sedikit garam dan msg

boleh dihidangkan bersama taburan irisan daun sup



kadang-kadang cara penyediaan lauk melambangkan rasa kasih sayang yang ditunjukkan secara tersirat ... menyediakan bahan sebenarnya juga melambangkan kasih .... kasih bapa kepada anaknya .... :) bukan mudah untuk membuktikan menceritakan apatah lagi memancarkan kasih ...  apapun jemputlah menjamu rasa mata ekkk ini aje tuk arini ..

4 comments :

inahar ali said...

amboi..jelesnye..tiap hari balun seafood ek..perghhhh!! akak rini mamam nasi goreng cina jek..maleh masak sbb petang dh masuk keje..hehe!!

Tie said...

slurrrp.... sedapnya !!

Unknown said...

k ina,

itu anak je yg mamam .. ibunya tuang kuah aje .. haha

>> selamat bekerja petang ..:D

Unknown said...

k tie ..

haha ... cukup garam ...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter