Hari minggu ........... hu.................uuuu rasa nak merehatkan diri
tak mau makan berat2 ... masak berat2 .... nak ringan2 je ... yang mudah2 aje ...
masak cepat ... cepat dimakan ...... hu3x..... harini kan ada melodi ada sarapan ada jalan-jalan cari makan ... huuuuu sedap tu tengok dia makan .... macam nak pegi sana makan plak ... tu lar yang dalam jalan jalan cari makan ....
lagipun ...... da lama tak layan industani ... sudahnya akak layan bantal gak .. hehe
kalau mengikut selera lauk anak-anak ... abang zul memang no. 1 .... makanya kalau memasak ikut selera rajin akak hehehe ...... makanya sup ketam aje lah ya ..
Bahan
4 ekor ketam (1 dibelah 4)
2 gelas besar air putih
Bahan hiris
1 labu bawang besar
(masukkan diakhir memasak)
2 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
Bahan ketuk
1 inci halia
2 batang serai
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sedikit daun sup
(jika mahu)
sedikit garam
sedikit msg
cara memasak
rebus 2 gelas air puteh bersama ketam
masukkan bahan hiris dan bahan ketuk
masukkan bawang beasr
masukkan sedikit garam dan msg
boleh dihidangkan bersama taburan irisan daun sup
kadang-kadang cara penyediaan lauk melambangkan rasa kasih sayang yang ditunjukkan secara tersirat ... menyediakan bahan sebenarnya juga melambangkan kasih .... kasih bapa kepada anaknya .... :) bukan mudah untuk membuktikan menceritakan apatah lagi memancarkan kasih ... apapun jemputlah menjamu rasa mata ekkk ini aje tuk arini ..
4 comments :
amboi..jelesnye..tiap hari balun seafood ek..perghhhh!! akak rini mamam nasi goreng cina jek..maleh masak sbb petang dh masuk keje..hehe!!
slurrrp.... sedapnya !!
k ina,
itu anak je yg mamam .. ibunya tuang kuah aje .. haha
>> selamat bekerja petang ..:D
k tie ..
haha ... cukup garam ...
Post a Comment