Tiap kali sebelum guna dari mula letak minyak atas kuali panaskan sampailar panas sepanasnya zan biar je dalam kuali acuan ni. bila nak guna direnjis2 sikit minyak tu jangan melekat banyak sangat kat acuan baru lah dicelup ke dalam adunan.
Jangan risau... adunan pertama dan kedua buat saja sampai habis .... tapi zan bagi taulah .... 2 kilo (2 kali adunan) memang kena bazir sesaja..... sebab kuih memang tak jadi cantik dan menarik. tapi adunan ketiga dan seterusnya .... pasti puas hati. Cina kat kedai tu pun dah bagi tau awal2... katanya orang tua-tua yang datang membeli kat kedai tu bagitau macam tu..... bagus cina tu ... menjual sambil mendapatkan info dan petua tuk pembeli yang lain berminat.
Cara penyimpanan dan petua jangan adunan lekat pada acuan sehingga boleh merosakkan ... pertama2 sampai kerumah ... tak yah lah nak dimandikan ke atau dikenakan air acuan tu ... pantang kena air ... lap-lap aje kendian dipanaskan dalam minyak yang dah digunakan tuk ilangkan abuk2 nyer tu.
Pernah tak tengok nenek-nenek kita simpan cara dulu .. zan pun ingat2 lupa.... lepas guna balut aje dalam plastik/kain selepas acu tu sejuk simpan tempat yang selamat dan bersih. bila nak guna keluarkan aje terus rendam dalam minyak panas semula... dan gitulah seterusnya....... Senyummmmm .... adunan pasti tak melekat pada acuan.
renung-renungkannnn..... dan selamat beramal..... semoga berjaya... (kih kih kih... panjang lebar I punya borak kann... layanzzzzz...)
6 comments :
wahh cayalahhh
eh kalau bntuk2 terbaru mcm mana ya? ada juga rupanya bntuk lain ya?
Salam Kak Izan....
Apa khabar? Semoga sihat hendaknya d`samping family t`cinta.
SELAMAT HARI RAYA AIDIL FITRI. MAAF ZAHIR & BATIN.
:)
err... akan sy amalkan petua ini puan
.
.
hihihi... beli kuih tu lg senang kot :D nampak benar rajinnya :D
kuih loyang
kuih bunga ros
kuih sarang tebuan
semua tu sama je,,
:)
sedapnya kak. terus lapar. huhu.
Mane Nk cari acuan ni ye
Post a Comment