Dari sehari ke sari... tingin nak buat kuih ros ni ..... bukan apa sedap @ rangup n berderup bila mengunyah..... (ada ke istilah berderup..... tak apa ... istilah dari izan ok..)
hari itu perasaan waktu Hari Raya dah nak sampai ... hati makin kuat dan ingin jadikan juga loyang @ rose nih...
aiiiihhhhh .... cak...!!!!!
jadik jugakkkk..... shantek kan bunga nyer....
Bahan-bahannya:
2 sudu minyak jagung
500 gm tepung beras
300 gm gula castor (tak mau manis jadikan 250 gm)
2 biji telur
air secukup
minyak untuk menggoreng
cara membuatnya:
- ayak tepung
- gaul rata tepung bersama gula castor
- masukkan 2 biji telur gaul rata
- masukkan 2 sudu minyak jagung diikuti air ikut kesesuaian jgn terlalu pekat atau cair
- letakkan sedikit ke dalam mangkuk kecil
- celup acuan kuih ros yang telah dipanaskan ke dalam adunan kecil
- rendamkan kedalam minyak panas dan tunggu sehingga dia tanggal dan timbul sendiri
(api untuk menggoreng jangan terlalu kuat)
- goreng hingga kekuningan
Selamat Mencuba..... :D
1 comment :
lama dah xmakan kuih nie....
oh kuih ros ke namanya...
Regard,
BroFramestone Blog
@ Sudi-sudikan melawati BroFramestone In D' House
Post a Comment