Jom join izan

Saturday, July 31, 2010

ukkkkkhhhhh.... grrrrr...

akak memang kuat leka...... banyak keje nak diselesaikan... waktu hampir tiba....
halamakkkkk..... satu apa tak buat lagi.....
issshhhhh.... bila nak berubah... bila nak berubah... bila nak berubah.....

cepatnyer masa berputar..... siapa nak disalahkan... masakah ... atau ......

tolonglarrr..........

7 comments :

Anonymous said...

zan...sapa lagi nak disalahkan kalau bukan diri sendiri...hahaha,atau boleh jugak kalau nak salah kan laptop tu...ataupun tenet yang sentiasa ok tu...hihihi,asal jangan marah ima sudah...kihkihkih

mamawana said...

Salam

Masa berlalu spt dahulu2 jua. Kita yg selalu terleka. Tanpa sedar kita makin matang dan dewasa.

Namun hati ini, ketika ini, tetap merindui bulan puasa tak sabar rasanya menunggu2 mlm Lailatul...Layakkah daku??

Tie said...

Cepat ! Cepat !

Jangan mengelamun Zan !

Waakakaa... sabor aje laa... :)

Unknown said...

ima...

betul3x...

kih kih kih... kesian tenet ... ok pun kena marah... poblem pun kena marah....

Unknown said...

mamawana...

ye tu... masa tu berputar mengikut waktunya...

mudahan kita semua dapat apa yang dicari dalam bulan ramadhan yang akan hadir tidak lama lagi... insyaAllah..

Unknown said...

k tie,

tunggang langgang dibuatnya... hehehe..... tu lar kata..

Puteri said...

uh..samo la den. bilo la nk insap

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter