Dulu-dulu mak zan selalu kata "makan sayur, jangan dipilih-nanti mata tak terang macam mana nak membaca". (ini sebab zan yang paling susah nak makan sayur). Tapi kalau sekarang zan cakap macam tu kat anak-anak .... tak ada yang ambil pusing... dipilih lauknya...
Kepada sesiapa yang tak suka makan sayur diluar sana... cubalah makan sayur. sedappp.. rasanya seperti ayam, walau ia bukan daging ayam..
Sebenarnya itu lauk tengahari semalam, sebelum keluar rumah. zan masak ikan kembung bersama terung pipit. kalau dulu-dulu masa zan jalan kebelakang rumah ada pokoknya - buahnya zan petik - masa tu zan panggil "terung rembang". tapi sekarang bila dah masuk pasaraya, pada peket tu tertulis terung pipit. apa pun ia tetap sama.
Bahan A (kisar)
15 tangkai cili kering (nak lebih pun boleh)
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang kecil
1/4 sudu minyak masak (jika perlu)
Bahan B
1 peket terung pipit
3 ekor ikan kembung
(digoreng sdkt bergaram))
1/4 asam keping
sedikit garam
secubit ajinomoto
minyak masak untuk memasak
1/4 cawan air biasa
caranya:
panaskan minyak dalam kuali masukkan bahan A bersama 1/4 asam keping. kacau agak garing kemudian masukkan terung pipit, sedikit garam dan secubit ajinomoto. masukkan sedikit air biasa dan kacau lagi akhir sekali dimasukkan 3 ekor ikan kembung yang telah digoreng. kemudian perlahankan api dan biar seketika hingga pecah minyak..
10 comments :
Salan Izan...
Dah lama tak makan terung pipit nie..
ermmm...cedapnyerrrr....
yummmi... sedap tu zan... terung rembang tu rebus makan dgn sambal belacan lagi best
Salam akak,
izan kalau dapat makan terung pipit ni, berulang kali makan nasi. hehehe...
ahmoi,
memang chedapppp....tambah2 kalau dapat makan ngan ikan bilis...lauk lain tak pandang dahhh...
dina,
tradisional punya memang menyelerakan.... aduuu... sambal belacan... tak boleh ingat lahhh... orang minang panggil sambal ketuk.
kau org minang ye zan
di siko minang x practice... hihihi.. abah den minang. dina pun minang juo ...
tak la... aku org melayu takde campur2... tapi aku suka campur dgn urang minang, jowo... unik tau... banyak yg buleh belajar tambah2 dlm bab masakan... buleh le aku belajar dari kau ye zan
dina....
kita pun belajar lagi, awak tunjuklah skill juga, buleh gak kita tukar-tukar. camtu baru best... amacam orait tak...
Post a Comment