Jom join izan

Saturday, September 6, 2008

Dari Intan 06/09/2008

Selamat berpuasa dan selamat berbuka buat teman-teman semua, agaknya apa juadah hidangan harini ye...... sweet poem dan tagged yang diterima dari intan baru harini dapat "di hapdet" dalam blog zan memandangkan masa yang kebelakangan ini agak padat dengan aktiviti tambahan dan sebagainya.. kepada teman-teman yang selalu menziarahi izan, di ucapkan i luv u .. timaceh... izan seboleh-bolehnya akan membuat kunjungan balas juga.

Kepada intan, terima kasih intan .. selesainya tugas ini, menandakan k zan selalu ingat dan ceria dengan intan dan teman-teman semua.....



We need friends for many reasons, all throughout the season.We need friends to comfort us when we are sad, and to have fun with us when we are glad.We need friends to give us good advice.We need someone we can count on, and treat us nice.We need friends to remember us once we have passed, sharing memories that will always last.
dari sini sweet poem diteruskan kepada:
1
.
kak ummi
2. dina
3. ibukumbang


Dibuat oleh: antownholic.blogspot.com, reskitrianto.blogspot.com, bashrie.blogspot.com,juzzyouandme.blogspot.com, sweethoney, sofiaroxy, darleeluv, a gift fRoM hEaRt, a gift from azza, sejenak bersamaku, cherita dapur, Was Will Always Me, Riezanie2u.blogspot.com, ibu-ayah-xtvt.blogspot.com, izan,

begini caranya...


Copy gambar kat atas tu and post kat blog anda
Teruskan mencari mangsa seramai 5 org..(nak lebih pun takpe)
Setelah mengenalpasti mangsa yg sesuai, sila tinggalkan pesanan di blog mereka
Lastly, jgn lupe tempek url anda sebelah url izan tu......

inilah mangsa zan yang seterusnya:


1. kak ummi
2. dina
3. ibukumbang
4. cikgu mala
5. kak e

SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT MENJAMU SELERA KEPADA SEMUA TEMAN-TEMAN SEMOGA MENDAPAT HIDAYAH DAN PETUNJUK... ASSALAMUALAIKUM.


No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter