Jom join izan

Saturday, November 3, 2012

Kuih Buah Melaka

Buka mata pagi ni .... "macam nak makan buah melaka ......" kata dalam hati ...



isskkkk .... tabeley jadi ah...... tingat buah melaka plakkkk ....... puas dok congak .. adake tepung pulut dalam gobok nih .... gula kabong sah2 nak kena beli .. gula melaka tak best.... santan da beku .. masuk microwave ni dan-dan cair okeylah ni ..

sampai kepetang ... tido dulu .... bangun tido .. tingat lagi .. isskkkk nak kena buat jugak lah ni ..... nanti asik merindu .. susah plak ... perut da keroncong keroncang ... tekak takmau ti mer yang lain nih .... buatlah jugak akhirnya.

harini sume ada dirumah ... kalau buat apa pun laku nih .... bukan orang rumah aje ... siap orang dikedai pun "pau" jugak hehe ... abe gi beli barang kedai kak long .. selalunya bila kak long tengok barang dia da boleh teka apa ipar dia nak buat.... haaaa tu dia ... siap pesan sebekas tuk kedai ...


lepas angkat dari didihan .. letak aje kelapa .. tak dan akak nak ambik gambor (ambik gambor tu penting tau .. wkh wkh wkh ... anak beranak da faham keje ibu dia) .. datang abang iwan ... 1 kali ngap .. 2 kali ngap ... ehhh sedaplah bu ... 3 kali ngap ... pegi depan balik. angkat plak kali kedua ... letak aje kelapa ... 4 kali ngap .. 5 kali ngap ... 6 kali ngap ... 7 kali ngap dia siap pesan .. banyak sikit gula dia bu .. sedap ... akak dok jeling dalam ati kata jangan ngap dulu ... nak bebagi dulu .. nak amik gambor dulu .... dalam ati je kata ... tak sampai ati nak kata luah ... tu diaaaa...

sedap makan panas2 ni ... akak pun da 3 4 kali ngap jugak sebenornya...


Bahan

3/4 tepung pulut (dari sepeket tepung pulut)
sedikit garam
1 gelung gula kabong
santan secukupnya
5 helai daun pandan
1 biji kelapa parut
1 biji telur warna kuning
3/4 periuk air didihan

caranya:

1. 1 biji kelapa parut gaul dengan sedikit garam ketepikan dalam pinggan leper.

2. 5 helai daun pandan, blend dengan sedikit air dan tapis.

3. ketuk-ketuk gula kabung jadikan berketul2 kecil.

4. santan masakkan sedikit letakkan sedikit garam.

5. 3/4 tepung pulut tuangkan sedikit demi sedikit santan secara berperingkat.
6.  masukkan air daun pandan masukkan 1 biji telur warna kuning sahaja.
7. gaulkan sehingga tepung boleh di uli dan tidak melekat pada tangan.

8. rebus 3/4 air putih dalam periuk hingga mendidih.

9. cubit sedikit tepung masukkan kecilan gula kabung dan diuli bulat2.
10. masukkan dalam air mendidih dan biar sehingga ia timbul.

11. angkat masukkan dalam kelapa parut dan hidangkan.

2 comments :

cheryna zamrinor said...

Sha slalu x letak telur & Sha ni suka sangat buat warna merah hijau...saje gatal buat 2 warna. Hehe.

Tp buah melaka time hujan dgn kopi ooo..pergghhh..nice ;-)

Unknown said...

sha ... okelar tu buat 2 kaler ... kreatif .. boleh tarik perhatian orang yang nak makan ... akak letak telur sbb itu yg ditunjuk oleh arwah mak akak ... tu yang tak diubah...

mcm terasa nak buat lagi ....:D

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter