Buka mata pagi ni .... "macam nak makan buah melaka ......" kata dalam hati ...
isskkkk .... tabeley jadi ah...... tingat buah melaka plakkkk ....... puas dok congak .. adake tepung pulut dalam gobok nih .... gula kabong sah2 nak kena beli .. gula melaka tak best.... santan da beku .. masuk microwave ni dan-dan cair okeylah ni ..
sampai kepetang ... tido dulu .... bangun tido .. tingat lagi .. isskkkk nak kena buat jugak lah ni ..... nanti asik merindu .. susah plak ... perut da keroncong keroncang ... tekak takmau ti mer yang lain nih .... buatlah jugak akhirnya.
harini sume ada dirumah ... kalau buat apa pun laku nih .... bukan orang rumah aje ... siap orang dikedai pun "pau" jugak hehe ... abe gi beli barang kedai kak long .. selalunya bila kak long tengok barang dia da boleh teka apa ipar dia nak buat.... haaaa tu dia ... siap pesan sebekas tuk kedai ...
lepas angkat dari didihan .. letak aje kelapa .. tak dan akak nak ambik gambor (ambik gambor tu penting tau .. wkh wkh wkh ... anak beranak da faham keje ibu dia) .. datang abang iwan ... 1 kali ngap .. 2 kali ngap ... ehhh sedaplah bu ... 3 kali ngap ... pegi depan balik. angkat plak kali kedua ... letak aje kelapa ... 4 kali ngap .. 5 kali ngap ... 6 kali ngap ... 7 kali ngap dia siap pesan .. banyak sikit gula dia bu .. sedap ... akak dok jeling dalam ati kata jangan ngap dulu ... nak bebagi dulu .. nak amik gambor dulu .... dalam ati je kata ... tak sampai ati nak kata luah ... tu diaaaa...
sedap makan panas2 ni ... akak pun da 3 4 kali ngap jugak sebenornya...
Bahan
3/4 tepung pulut (dari sepeket tepung pulut)
sedikit garam
1 gelung gula kabong
santan secukupnya
5 helai daun pandan
1 biji kelapa parut
1 biji telur warna kuning
3/4 periuk air didihan
caranya:
1. 1 biji kelapa parut gaul dengan sedikit garam ketepikan dalam pinggan leper.
2. 5 helai daun pandan, blend dengan sedikit air dan tapis.
3. ketuk-ketuk gula kabung jadikan berketul2 kecil.
4. santan masakkan sedikit letakkan sedikit garam.
5. 3/4 tepung pulut tuangkan sedikit demi sedikit santan secara berperingkat.
6. masukkan air daun pandan masukkan 1 biji telur warna kuning sahaja.
7. gaulkan sehingga tepung boleh di uli dan tidak melekat pada tangan.
8. rebus 3/4 air putih dalam periuk hingga mendidih.
9. cubit sedikit tepung masukkan kecilan gula kabung dan diuli bulat2.
10. masukkan dalam air mendidih dan biar sehingga ia timbul.
11. angkat masukkan dalam kelapa parut dan hidangkan.
2 comments :
Sha slalu x letak telur & Sha ni suka sangat buat warna merah hijau...saje gatal buat 2 warna. Hehe.
Tp buah melaka time hujan dgn kopi ooo..pergghhh..nice ;-)
sha ... okelar tu buat 2 kaler ... kreatif .. boleh tarik perhatian orang yang nak makan ... akak letak telur sbb itu yg ditunjuk oleh arwah mak akak ... tu yang tak diubah...
mcm terasa nak buat lagi ....:D
Post a Comment