Jom join izan

Friday, October 26, 2012

snap ... jangan tak snap... @ raya qurban


seronok ... satu manggil ... "ibu".... kalau ada dibawak lagi 6 ... sembilan sumenya .. 9 manggil ibu ... 1 gang 9 orang ... sekali berkumpul 9 orang ni dalam satu rumah ... akak rasa .... sabor aje lar ... kukik kukik kukik .... kukik kukik kukik .... kerjanya .. tah apa aje citernyer ... akak plak memang suka menyempit sama ... akak pun sama kukik jugak larrrrr ...l


menceriakan hati ...

5 comments :

nita said...

selamat hari raya aidil adha Izan..
atas tu gambar zan adik beradik ker.. meriah gitew :)

Unknown said...

selamat hari raya aidil adha juga buat nita...

adik zan tu yang besar dibelakang ... yang lain tu anak dgn kwn2nya .. zan join jer ..

Bocil Design said...

lancar dan sip serta sehat selalu ya kawan :D ....Salam Blogger Indonesia....

Unknown said...

Aditya Pratama..

terima kasih ya ... buat anda juga :)

Unknown said...

terima kasih ros :D

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter