Jom join izan

Saturday, July 14, 2012

Karipap Sardin ~ apa macam boleh tak


Karipap sardin ............ COBAK PERTAMA KALI ....... haaaaaa ...... sedeh tullll ..... sedehkan apa ... banyak doh bazir .... mau idaknya doh tak mau lekat ... huhuhuhu ... menangis akak wakk ...... bukan apa geram tak boleh nak kelim. 

kelim di atas ... bawah tanggal ... kelim di bawah tengah terburai .... hangin je akak ... haaa ini pengalaman pertama buat KARIPAP SARDIN 

YANG PENTING .... ada pujian .... sedaplar ... jadilar ni .... waiiiittt..... i LIKE ....


ini baru yang pertama .... bunga tak cantik tak mengapa ... mu ada ... akak ada... ada cubaan pertama buat karipap ... haaa lepas nikan jangan tak tahu .... makin cantik lar nak nyer akak punya karipap sardin ......


siapa yang makan .... makan sampai kenyang ... siapa yang mencuci mata ... pasti akan nampak perubahan kuih karipap akak ...hehe .. mana boleh mengalah mesti buat yang elok nak elok lagi kanzzz.... dalam apa jua kita lakukan ... mesti sentiasa perbaiki ....


amacam oke tak karipap sardin akak ni ..... buat sampai jaya tau ...

2 comments :

inahar ali said...

salam rindu izan..alaa x kesah camner rupa asalkan sedaap dingaapkan..hehe!

Unknown said...

salam rindu k ina juga .... tu larkan ... ingat nak buat karipap pusing.. tapi yang ni pun tak pas lagi ... tunggu lar lagi :)

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter