Jom join izan

Saturday, February 25, 2012

Kepah Masak Lemak

izan memang tak boleh masuk pasar ...... allergic ... 
tang mana allergic .... tang tengok bahan yang nak dibuat lauk pauk ....

dengan sebab itu abang zul lebih rela pergi seorang membeli apa saja yang terlintas tuk dibuat lauk .... sebab kalau izan ada sekali dia kata kat rumah pun boleh jadi pasar ... jadi kalau kocek penuh balik mungkin leh jadi papa kedana tipis.. hehehe ...

cuma masa saja kurang mengizinkan selalu ... takut2 membazir pulak nanti ..... kui3 .... sesekali bolehlah bawak izan ni .. "katanyer" ... kata siapa ?..... katanyerrrr ....

zan memang sedari dulu panggil kepah ..... ada orang panggil lala ... bagi zan lala ni yang kecil tu yang sebesar duit 5 sen tu ... apa pun boleh lah nak panggil lala ke kepah ke ... yang penting masak cepat jom boleh makan.....

Bahan

1 kilo kepah
250 gm santan
1/4 cawan putih

Bahan ricih

1 labu bawang besar potong bulat
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang kecil

Bahan diketuk
1 inci halia
2 batang serai
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


sedikit garam
sedikit msg
sedikit serbuk kunyit



 cara memasak

masukkan santan dalam kuali dengan api sederhana perlahan
(kalau santan keras kerana keluar dari freeze)
campurkan sedikit air putih kedalam kuali
masukkan bahan ricih dan bahan ketuk
kacau hingga separuh masak
masukkan pula sedikit serbuk kunyit

SELALUNYA SUKA MASUKKAN BAWANG BESAR DI AKHIR MEMASAK

masukkan kepah balik2 kan hingga cengkerang bertukar warna merah
masukkan bawang besar
masukkan sedikit garam / msg



selamat menjamu selera ....... mmmmmmm ... cubalah rasa pasti nak lagi ..... :)

4 comments :

nita said...

wah, mesti rasanya sedap :D

nanti nak buatlah, kite copy izan punya resepi yer...

Unknown said...

yus,

rasanya boleh tahan ... manis. tapi tak pedas suai tuk anak2 kecil ..

nak zan copykan tuk yus ..

nita said...

sure, suka sangat zan :D

terima kasih banyak2....

Unknown said...

yusnita ...

dah email ke gmail yeh ... selamat memasak .. :)

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter