izan memang tak boleh masuk pasar ...... allergic ...
tang mana allergic .... tang tengok bahan yang nak dibuat lauk pauk ....
dengan sebab itu abang zul lebih rela pergi seorang membeli apa saja yang terlintas tuk dibuat lauk .... sebab kalau izan ada sekali dia kata kat rumah pun boleh jadi pasar ... jadi kalau kocek penuh balik mungkin leh jadi papa kedana tipis.. hehehe ...
cuma masa saja kurang mengizinkan selalu ... takut2 membazir pulak nanti ..... kui3 .... sesekali bolehlah bawak izan ni .. "katanyer" ... kata siapa ?..... katanyerrrr ....
zan memang sedari dulu panggil kepah ..... ada orang panggil lala ... bagi zan lala ni yang kecil tu yang sebesar duit 5 sen tu ... apa pun boleh lah nak panggil lala ke kepah ke ... yang penting masak cepat jom boleh makan.....
Bahan
1 kilo kepah
250 gm santan
1/4 cawan putih
Bahan ricih
1 labu bawang besar potong bulat
2 ulas bawang merah
2 ulas bawang kecil
Bahan diketuk
1 inci halia
2 batang serai
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
sedikit garam
sedikit msg
sedikit serbuk kunyit
cara memasak
masukkan santan dalam kuali dengan api sederhana perlahan
(kalau santan keras kerana keluar dari freeze)
campurkan sedikit air putih kedalam kuali
masukkan bahan ricih dan bahan ketuk
kacau hingga separuh masak
masukkan pula sedikit serbuk kunyit
SELALUNYA SUKA MASUKKAN BAWANG BESAR DI AKHIR MEMASAK
masukkan kepah balik2 kan hingga cengkerang bertukar warna merah
masukkan bawang besar
masukkan sedikit garam / msg
selamat menjamu selera ....... mmmmmmm ... cubalah rasa pasti nak lagi ..... :)
4 comments :
wah, mesti rasanya sedap :D
nanti nak buatlah, kite copy izan punya resepi yer...
yus,
rasanya boleh tahan ... manis. tapi tak pedas suai tuk anak2 kecil ..
nak zan copykan tuk yus ..
sure, suka sangat zan :D
terima kasih banyak2....
yusnita ...
dah email ke gmail yeh ... selamat memasak .. :)
Post a Comment