Lauk dibeli ada udang .... ada sotong ... selalunya masak2 sambal lah .. goreng lah ... berkuah lemaklah .... kali ni buat tomyam campur seafood tomyam walaupun tak cukup korum ialah bunga kantan tak ada, sotong pun ada 2 ke 3 ekor je... time cuti2 ni... ramai orang membeli lauk masak dirumah. Jadinya rezeki apa ada ... jagung halus pun habis. sekarang ni orang nak menjual jagung halus pun malu ..... abis camno kalau sepeket sekarang ni jatuh RM3.00.... almaklumlah sekarang bukan macam zaman dulu2 segala-gala naik harga.
1/2 kilo udang (dibuang sesungut)
5 ekor sotong dihiris nipis
1/2 biji bunga kobis
1 biji lobak merah
4 kelopak daun limau purut
3 batang serai (ditumbuk)
2 sudu kecil pati tomyam (botol)
2 ketul pati tomyam (kiub)
3 keping asam keping
1 jug kecil air putih
sedikit minyak menumis (ikut suka nak banyak ke)
garam
msg
Bahan kisar
15 tangkai cili api
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 ketul kecil belacan telah dibakar
caranya
sotong, udang, lobak merak dan kobis bunga ..... di rebus berasingan dahulu dan ketepikan
panaskan minyak masukkan bahan kisar tumis hingga masak dan naik bau
masukkan serai, pati dan kiub tomyam kacau lagi hingga naik bau
masukkan 1 jug air putih dan 3 keping asam keping biar hingga kuah mendidih
masukkan garam dan sedikit msg dan 4 kelopak daun limau purut biar agak lama kuah mendidih
perlahankan api masukkan kesemua bahan yang telah direbus tadi
renehkan sekejap bolehlah diangkat
kalau ada bunga kantan ni lagi sedap tomyam campur mmmmm dapat kunyah2 bunga kantan ni lagi puas makan tau .. hirup kuahnya yang masam-masam pedas .... nikmat rasanya ... tapi sebab apa adanya ... maka tomyam seafood ni da berbaloi..... :)
No comments :
Post a Comment