Jom join izan

Wednesday, December 28, 2011

Ikan Keli - info


Ikan keli ..... aiiiihh ... pic ikan keli .... kelu .....
ikan ni feveret abe iwan dgn abahnya abe zul ...... :)

Masa zan kecik2 dulu ..... yang masakan femes arwah mak ... ikan sembilang .....
dulu2 datang terus dari laut atau dari sungai .... nak pegang memang tak lalu ...
basuh ngan air asam jawa ... susah asam jawa abis ... zan letakkan aje 4 ke 5 keping asam keping ...  sekarang datang dari kolam bela .. kurang bau senang sikit dibasuh..

kalau masak dikedai .... memang zan jarang nak makan ... bukan cerewet ... tapi suka lagi masak sendiri ...
memang dah di ajar kalau basuh ikan jenis ni .. kena bersih - bersih
kalau nak tahu isi kat tang dekat dengan kepala ikan tu kena dibelah jua .. sebab disitu terletak seketul darah beku ... bisa ikan .. kiri kanan ada tu. kalau abe zul tau da sifat2 izan berkenaan ikan ni jua ... kui3 ... kalu tak berejam mengerjakannya tak sah .. sekilo2 zan duk perabih ...

nape dikerat2 ikan tu ... kalau dulu2 kami 3 beradik .. makan seekor boleh sampai kepetang .. walaupun makanan kegemaran `tambah2 kalau arwah mak kata "simpan sikit tuk orang belakang" .. sampai petang nampak bayang ... tapi lar ni kita kata simpan sikit tuk orang belakang... kita pusing belakang keja....ap aje ... ilang dalam piring ... hisssshhh ... anak2 jaman sekarang ... tu pasal kena dikerat2 ....

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter