Bahan A - Direbus satu persatu
2 ekor sotong (dihiris kecil)
10 ekor udang
250 gm daging lembu (dihiris kecil)
300 gm daging ayam (dihiris kecil)
Bahan B
1 biji tomato (dibelah 4)
1 peket cendawan (dibelah2)
2 ulas bawang putih(dihiris)
3 ulas bawang kecil (dihiris)
1 biji bawang besar dipotong bulat
4 batang serai (diketuk)
7 tangkai cili api (diketuk)
Bahan C
5 helai daun purut
garam
ajinomoto
1/2 biji limau nipis
Bahan D
1 peket rencah tomyam
250ml air biasa
caranya:
masukkan (Bahan D) - 250ml air biasa bersama 1 peket rencah tomyam dan dikacau sehingga larut. kemudian masukkan bahan A & B kemudian dikacau2 lagi. selepas itu dimasukkan bahan C - garam dan ajinomoto secukup rasa dan 1/2 biji limau nipis diperah. selepas itu dibiarkan sehingga bahan menggelegak serta masak dan kemudian bolehlah diangkat.
No comments :
Post a Comment