Jom join izan

Saturday, August 2, 2008

Tomyam Campur




Harini zan masak tomyam campur...suka cari yang ringkas-ringkas dan senang. bukan apa...nak cepat-cepat berehat...we we we we.....anak2 zan pun suka. terutama sekali adik ika. berendam nasi sama kuah tomyam...haaa..laju je dia makan.
ni jelah bahan-bahan yang zan sediakan.. bolehlah cuba...


Bahan A - Direbus satu persatu

2 ekor sotong (dihiris kecil)

10 ekor udang

250 gm daging lembu (dihiris kecil)

300 gm daging ayam (dihiris kecil)

Bahan B

1 biji tomato (dibelah 4)

1 peket cendawan (dibelah2)

2 ulas bawang putih(dihiris)

3 ulas bawang kecil (dihiris)

1 biji bawang besar dipotong bulat

4 batang serai (diketuk)

7 tangkai cili api (diketuk)

Bahan C

5 helai daun purut

garam

ajinomoto

1/2 biji limau nipis

Bahan D

1 peket rencah tomyam

250ml air biasa

caranya:

masukkan (Bahan D) - 250ml air biasa bersama 1 peket rencah tomyam dan dikacau sehingga larut. kemudian masukkan bahan A & B kemudian dikacau2 lagi. selepas itu dimasukkan bahan C - garam dan ajinomoto secukup rasa dan 1/2 biji limau nipis diperah. selepas itu dibiarkan sehingga bahan menggelegak serta masak dan kemudian bolehlah diangkat.

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter