Harini dibelikan lauk tuk dimasak 5 ekor ketam ......
kalau sebelum-sebelum ni ada disertakan pucuk paku boleh lah zan jadikan lemak ketam pucuk paku
ini ketam sesaja ... apa nak dilawankan ... puaslar juga duk pikir .. masak sambal goreng ke .. kari goreng ke ... goreng saja keee.... huhu fining - fining ... akak fining ... fining bila sayur tak dek ... tak lengkap tu.
iya tak ya .... tinggalkan dulu berserakkan kat sinki ... lari rumah mak mentua belakang rumah nak usha pucuk ubi ..... sebelum tu ... usha dulu mak mentua tengah wat pe ......
makanya jadilah lauk tengah hari ni .... "Ketam lemak cili api dengan pucuk ubi" ...
Bahan Utama
5 ekor ketam (setiap satu dibelah 2)
10 tangkai pucuk ubi (ikut suka)
250 gm santan
200 gm air puteh
1 sudu serbuk kunyit babas
garam secukup rasa
secubit msg
1/4 asam keping
minyak
Bahan Giling
17 tangkai cili api / akar (hijau)
5 tangkai cili api / akar (merah)
1 lawang bawang besar (sederhana besar)
1 ulas bawang kecil
2 ulas bawang putih
cara menggulai:
------------------; menggunakan api sederhana kuat
- tumis bahan giling hingga naik bau
- masukkan santan kacau jangan sampai pecah minyak
- masukkan 200 gm air putih
- masukkan pucuk ubi berserta asam keping
(suka 1/4 keping jer .. sbb skrg rasanya agak masam)
- kacau hingga mendidih (sentiasa kacau gulai)
- masukkan ketam letakkan garam secukup rasa dan hanya secubit kecil msg
- kacau hingga pucuk ubi empuk
-----------------; besarkan api hingga gulai mendidih sekejap
--------------------------; terus angkat periuk dari api
-----------------; kerana jika dibiarkan sahaja pada tungku yang panas ....
gulai akan pecah minyak walau api telah dipadamkan ....
sila lah hidangkan ...... huuuuuu ... rasa
layan tul makan ketam ni ..... tambah tambah anak bujang ... selagi tak disuruh berhenti makan .....
kalau masak camni ... zan suka santan pekat .. dah lar manis ketam .. campurlak pedas cili api .. kunyah lak pucuk ubi .... waduuuu ... dapat lak kacang botol .. makan2 berderap derup dalam mulut ... Alhamdulillah .... nikmat makan ...
malam ni ..... lauk apa ... malam ni tinggal kuah dah ... gorengkan aje ikan kembung terjunkan aje dalam kuah tu pula .... hehehe ...
selamat menjamu mata .......
No comments :
Post a Comment