Info Kek Oren - Orange
Kek oren lag...................iiiii ...
tak ingat yang keberapa kali abe minta buat ....
YANG PASTI ............ mixer I da rosa..........k .... yes yes yes .... nak dapt mixer yang baru ....
kulit limau selepas diparut ........ jangan terlalu banyak nanti rasa nya pedor... jangan ditanya makna pedor ..... sebab da memang disebut pedor okei....
jus oren ... banyak pun tak apa ..... sedap .... kulitnya kita parut ... isinya kita perah ambik jus pulak .... semua digunakan .. biasa akak ambik 3 biji oren...
haaaa .... gula ni baru betul .... bukan gula ising tau ....
Planta ni akak dapat dari kedai kak ipar ..... jangan order akak tak bayar yuran jadi dealer lagi .... masih pengguna tegar okei ...
okei ... dibaca maklumat pemakanan
berhati-hati itu perlukan....
camni lar gayanya .......
tengok lah resipinyer kat kek Limau oh yew .... sukatan planta akak kurang 10 gm lebih lagi ... sebab nak kurang rasa planta menyerlah ... gula pulak sukatan 2 cawan jer... tepung naik segera pun bagikan 2 cawan gak ...... bak kata abe ... klu dah mengadap kek ni ta mau benti ....
Petua izan mak nenek
~~~~mari cuba-cuba~~~
Petua 1 - masak kuah bersantan
gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.
Petua 2 - cili bergoreng
Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.
Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat
jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.
Petua 4 - Anak2 berselera makan
Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D
Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D
ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.
1 comment :
saye nk order la, bole? heheee
Post a Comment