Sebenarnya setiap bahan .... setiap menu .. apa saja ... selalu mengingatkan pada masa silam. semakin cuba dilupakan .... semakin dekat ia menghampiri .... bayangkan jika goreng telur saja pun ... izan dah boleh mengalirkan air mata sayu ..
Paru goreng sambal ni adalah kegemaran izan masa kecil ... boleh dikatakan saban yang terluang inilah menu yang disediakan ....
Setiap kali dicuba "seperti" .... tetap dikata "seakan" .... masih tidak boleh menepati .... apapun .... kita hanyalah warisan ..... tak mungkin kan sama .... walaupun boleh menyerupai ... tapi kerasaan itu berbeza ... dan sedikit perbezaan ... ia tetap berbeza .... maka itulah "keistimewaan" ... dan setiap dari kita punya keistimewaan ... maka jangan pernah merasa kerendahan diri ... tetaplah yakin pada keistimewaan.
Paru ni zan rebus dalam api yang perlahan dulu lebih kurang 1 jam bergantung pada banyaknya Paru tu.
zan rebus bersama asam keping (adik zan pula guna asam jawa) .... sebab asam jawa cari punya cari ... dah abis ... gunalah asam keping barang 5 keping. bila dah rebus angkat .. toskan dan sejukkan.
lepas tu potong mengikut kesukaan dan bergantung pada tekstur paru yang tersedia. kunyit dan garamkan mengikut kesederhanaan rasa. Kemudian goreng hingga agak garing atau jika suka lembut jangan terlalu garing. (Ratah makan garing ni sodapp ... tak sedar habis sepiring ..)
Bahan Cili (Bahan kisar)
15 tangkai cili
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
2 sudu minyak masak
sedikit garam
(Kisar semuanya)
cara memasak
- panaskan sedikit minyak (bergantung pada kuantiti paru)
- masukkan bahan kisar
- kacau hingga naik bau
- masukkan sedikit air, garam dan sedikit msg (rasa kesesuainya dahulu)
- kacau hingga agak garing dan kering
- masukkan paru dan kacau lagi hingga sebati
- dan angkat serta hidangkan
"DAN PERBEZAAN ITU ADALAH KEISTIMEWAAN KITA" ..... yakinilah diri .... :)
1 comment :
meleleh laju liurku dibuatnye huhuuuuuuuuu
Post a Comment