Jom join izan

Sunday, September 4, 2011

Puding Kastard Roti



Puding kastard roti, rasanya ... mmmmmm sedapppp .... kluar pulak dari peti es .... nyaman nyerrr... sebagai pencuci mulut memang sesuai. nyam nyam .... masa sibuk - sibuk zan membancuh adun ... roti pulakkkk lambat sampai .... jadinya patut di blend sama ngan adunan ... tapi sebab semua zan dah campur ... roti tu pulak zan koyak koyakkan ajer .... ondeeee .... rasa roti campur manis puding ... wiiiiii ...... pejam mata menikmati nyaman puding ... kui kui kui...

Bahan A
20 gm agar-agar
2 cawan 1/2 gula castor
8 cawan air puteh

Bahan B

5 biji telor
3 sudu tepong kastard
1 tin susu cair jenama f & N (susu ABC)
5 keping roti (sebarang jenama)
2 sudu koko (jika suka)

cara

- masak 8 cawan air bersama 20 gm agar-agar
- tuangkan 2 1/2 cawan gula castor
kacau hingga hancur.

kisarkan 5 biji telor bersama 1 tin susu cair dan 3 sudu tepong kastard masukkan kedalam masakan tadi dan kacau perlahan-lahan sehingga masak. 5 keping roti di koyak-koyakkan memanjang dan kacau hingga sebati.

masukkan kedalam talam ikut reka bentuk sesuka hati ... letakkan pada suhu bilik 20 minit, kemudian boleh disimpan dalam peti es.

selepas tu boleh dihidangkan ..... nyam nyam .... nyaman nyerrrr...   



No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter