Jom join izan

Friday, September 2, 2011

Kari Sardine Power


 Musim raya-raya nih .... sume telan, segala rendang ... rendang abis, segala kueh raya .. sebalang abis, huhu macam-macam .... jemu dah nih .... sardine jugak yang jadi pilihan.Power ..... memang power ... pedas. kalau nak lagi pedas letak aje cili api jangan sukat sukat, tuang saje ... lagi pedas lagi power ... tak caya cubalah...

Bahan A

1 tin besar sardine cap ayam / 3 tin kecil sardine cap ayam

Bahan B (giling)

10 tangkai cili api
2 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih

Bahan C

1 paket rempah kari adabi ikan
1 keping asam gelugor
sedikit msg
sedikit garam
secawan setengah air masak

cara-cara
  
- goreng dahulu ikan sardine angkat dan asingkan
- ketepikan sos sardine
- tumis cili api kecil sampai pecah minyak naik bau.
- masukkan 1 paket rempah kari adabi kacau hingga agak garing
- masukkan sedikit sos sardine
- letak secawan air jika perlu tambahkan lagi setengah cawan
- kacau letakkan asam keping, sedikit msg dan garam
- kemudian masukkan sardine goreng kacau perlahan angkat dan hidangkan.



No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter