Musim raya-raya nih .... sume telan, segala rendang ... rendang abis, segala kueh raya .. sebalang abis, huhu macam-macam .... jemu dah nih .... sardine jugak yang jadi pilihan.Power ..... memang power ... pedas. kalau nak lagi pedas letak aje cili api jangan sukat sukat, tuang saje ... lagi pedas lagi power ... tak caya cubalah...
Bahan A
1 tin besar sardine cap ayam / 3 tin kecil sardine cap ayam
Bahan B (giling)
10 tangkai cili api
2 biji bawang kecil
1 ulas bawang putih
Bahan C
1 paket rempah kari adabi ikan
1 keping asam gelugor
sedikit msg
sedikit garam
secawan setengah air masak
cara-cara
- goreng dahulu ikan sardine angkat dan asingkan
- ketepikan sos sardine
- tumis cili api kecil sampai pecah minyak naik bau.
- masukkan 1 paket rempah kari adabi kacau hingga agak garing
- masukkan sedikit sos sardine
- letak secawan air jika perlu tambahkan lagi setengah cawan
- kacau letakkan asam keping, sedikit msg dan garam
- kemudian masukkan sardine goreng kacau perlahan angkat dan hidangkan.
No comments :
Post a Comment