Jom join izan

Monday, August 22, 2011

Potong Bawang ... Mata Pedih ...

Bawang putih ... banyak kegunaan ni... buang angin buleh, buat jeruk.... mmmmm sodapp..., buat rencah bagai sume boleh. 

Kalau kita pi rewang rumah orang kenduri kan kena pulak potong bengbawang..... seguni seguni ... mau banjir ngan air mata. iyer kerrr..... tak lah kan ... lebih2 pun meleleh jer air mata ... 

Dulu zan pun gitu, tapi orang-orang tua pesan, sebelum potong bawang tu ... ambik seulas bawang putih letak dihujung mata pisau. kemudian barulah kerejakan bengbawang tu ..... try lah ....

**** almaklumlah kan bulan puasa ni .... tak dan nak pegang periuk ... men tunjuk - tunjuk aje ... huhuhu.... jangan marah iyer .... tapi kalau dirumah pun potong bawang tak adanya nak ikut petua ... alahai potong bawang 2 3 ulas je ... tak sempat nak menitis..



No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter