Jom join izan

Monday, September 5, 2011

kembung rebus cili api goreng



Ini memang lagi beshhh ..... huiiiii... cukup nasi sajer ngan kembung rebus cili api goreng ni .. buat pedas-pedas, makan nasi panas panas .......mengancam, abah zan cukup suka, di ulangnya sehari 3 kali makan. pagi petang malam, tapi bagi orang yang ada darah tinggi kurangkan ya.... 

jangan kata ... baki tinggal sambal gaul2 ngan nasi panas tu pun da cukup .... huiiiiii .... lauk camni laku betul ... izan cukup suka lauk nih .... bukan izan saje.... ;) wink2...


Boleh bayangkan tahap kepedasannya berapa darjah .. haha kui3... tapi cili zaman sekarang mana ada pedas, nak nak lagi cili akar .. tak ada pedas nyer pun ... cili power kalau dapat cili kampung atau cili burung ... weeee sedapnyer ...

Bahan

1 peket kembung rebus sederhana besar
sedikit msg
sedikit garam
sedikit air puteh
sesenduk minyak
Bahan Kisar

semangkuk kecil cili api hijau
2 ulas bawang puteh
3 ulas bawang kecil
1 keping asam gelugor

cara

ikan kembung digoreng sederhana garing dan asingkan

panas kan minyak dalam kuali
goreng bahan kisar bersama 1 keping asam gelugor sehingga agak garing (asam keping ikut suka nak masam atau kurang masam)
masukkan sedikit air kacau dalam api sederhana perlahan sehingga pecah minyak dan cili goreng berubah sedikit warna agak sedikit hitam.
masukkan sedikit msg dan garam
masukkan ikan kembung telah digoreng dan gaulkan mesra bersama sambal. boleh dihidangkan.

>>>>> garam jangan terlebih sebelum masukkan ikan, kerana ikan sudah sedia masin. selepas semua bahan dah mesra boleh dirasakan masin secukup rasa

memang mengancam lah......

No comments :

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter