Jom join izan

Thursday, March 10, 2011

sup ayam mesra rempah ...


haaaa.......... inilah lauk yang paling senang nak masak ...."sup ayam" spesel mesra rempah ekeke... nape mesra rempah ... sebab segala jenis rempah di campur...

ini satu lagi kegemaran keluarga... kalau dapat makan nasi panas-panas .. banjir kuah ... fuuulamak.. sedap ... wa cakap luuu ...[jgn mareee haaa ..]

cubalah buat ..... gerenti ... mesti nak buat lagi len kali... bukannya susah pun ... kuah jernih je...

Bahan:

1 ekor ayam
1 sup bunjut adabi
1 sup bunjut tulang
1/2 cawan atau lebih sedikit serbuk rempah sup adabi
2 biji bawang putih
3 biji bawang kecil/merah
3 biji cili api (dihiris/diketuk - jika mahu)
daun sup
air putih
minyak masak
garam
msg

cara masak:

1. panaskan minyak
2. serbuk rempah sup ambil 1/2 cawan atau lebih sedikit
campurkan dengan air panas dikacau sebati
3. masukkan bawang putih dan bawang merah yang telah siap dihiris. digaringkan sedikit
4. masukkan serbuk rempah sup (nombor 2) dikacau sebati.
5. masukkan air putih
6. masukkan ayam yang telah dibersih.biar sehingga menggelegak.
7. masukkan sup bunjut adabi dan sup bunjut tulang.[segala kayu manis bagai
kalau dapat ditumbuk sedikit bagi pecah2]
8. masukkan garam dan msg secukup rasa.
9. masukkan cili yang dihiris/tumbuk jika mahu.
10. biar sehingga mendidih.
11. angkat dan dihidangkan
12. daun sup dipotong halus.
13. akhir sekali baru masukkan daun sup kedalam hidangan dan hidangkan.

**** selalunya masak apapun jumlah bawang mesti dalam 1 ganjil dan 1 genap.
bagaimana:

jika bawang merah 3 biji bawang putih 2 biji
jika bawang merah 5 biji bawang putih 4 biji
ini dah diamalkan dari semulajadi.
kebaikkannya tidak lah diketahui melainkan ada mereka yang arif kebaikkannya.

2 comments :

KTS said...

ooooooooooo... pertama kali dengar pasal bawang genap dan ganjil ni


.
.

selalunya.. err.. hihihi.. ok. mmg kita jrg masak :D

Unknown said...

huhu .. teringin nak rasa masakan kts...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter