kadang-kadang kaler yang menarik memang mengundang keinginan......
macam tu lar juga kalau secara "live" ... bila terpandang kan sayur yang berwarna ijau gitu.... huhuhu ... mesti nak makan ... nyam nyam...
bayangkan kat satu kedai di damansara tu akak zan pergi semata2 nak dapatkan 2 ke 3 ketul brokolli tu .. kemudian sikit-sikit sayur yang lain ... nasi sepinggan ... chicken lemon 2 - 3 ketul .. harganya mencecah .. RM7.20.
jadinya sebab nak puas makan ...... akak zan masak lah sendiri mudah aje ....
Bahan-bahannya:
1. 2 potong cili benggala warna merah (dihiris kasar)
2. sejambak brokolli
3. setengah jambak bunga kobis
4. 4 batang anak jagung (dibelah memanjang)
5. 1 batang karot (dibelah memanjang dan halus)
6. cendawan (seakan rupa asam keping) - (direndam hingga lembut)
7. sedikit udang
8. sedikit minyak
9. sedikit air putih
10. sedikit garam
11. sedikit msg
12. 3 biji bawang merah (dihiris)
13. 2 biji bawang putih (dihiris)
cara masakan:
1. sayur-sayur disiang dan disediakan.
2. panaskan minyak didalam kuali.
3. tumiskan bawang putih dan bawang merah. masukkan udang,
garam dan msg secukup rasa.
4. masukkan sayur jagung hingga agak lembut baru masukkan
sayur yang lain yang disenaraikan.
5. kacau sebati dan tutup dengan penutup kuali. perlahankan api.
6. masukkan sedikit air (jangan guna banyak air) dan rasa garam hingga cukup rasa.
7. diangkat dan hidangkan.
garam dan msg secukup rasa.
4. masukkan sayur jagung hingga agak lembut baru masukkan
sayur yang lain yang disenaraikan.
5. kacau sebati dan tutup dengan penutup kuali. perlahankan api.
6. masukkan sedikit air (jangan guna banyak air) dan rasa garam hingga cukup rasa.
7. diangkat dan hidangkan.
8 comments :
sayur adalah feveret kita. meratah je pun takpe. takyah makan dgn nasi
nyummm :D
kita suka sayur yg keras2 je, sayur daun tak suka.
kts,
samalar kita punya feveret.....
boleh kamceng nih......:D
julietchun,
makan lah sayur berdaun... bagus tuk mata tau...
Kak tie suka sayur campur gini. Siap je terus ratah, hehehe...
Sedap-sedap ya resipi kat cni
k tie,
zan pun gitu gak .. cilok dulu sebelum hidang :D
Paty's Kitchen - Cook with passion
biasa2 je ni.. seronok2 :D
Post a Comment