tujuannya supaya biji cili itu hancur dan kita kurang mendapat penyakit yang kita pandang remeh tapi boleh menjadi bahaya..............
kelebihannya .... sedap ... dan lebih pedas..........:D
kepada adik-adik .... mana yang baru nak belajar menumbuk sambal belacan tu .. gunalah pelindung tangan ... kui3x...
mana nak cari..... cari lah di farmasi ada.... di mydin ada.... dimana-mana ada.....
supaya apa.... tangan tak pijar....
zaman sekarang kemudahan ada banding dulu... keluar sikit modal utk sedikit perlindungan apa salahnya kan...
tak kira kita bangsa apa... jenis makanan semua orang dah menyukainya.. apatah lagi "sambal belacan".....
kalau dikisar bahan tu .... iskkk kurang ngancam.... tak power .... tak seperti veteran...
Bahannya:
15 biji cili padi atau cili akar
sekotak belacan yang telah dibakar
3-4 biji limau kasturi
msg (ajinomoto)
cara-caranya:
- bersihkan cili.
- sekotak belacan - akak ambik 3/4 sahaja
- dibakar lagi agak garing
- kemudinan ditumbuk lumat bersama cili
- letak msg 1 sudu kecil / atau ikut kebiasaan masing2 menggunakan msg
- perah limau kasturi
- diangkat dan hidangkan
kalau dikisar bahan tu .... iskkk kurang ngancam.... tak power .... tak seperti veteran...
Bahannya:
15 biji cili padi atau cili akar
sekotak belacan yang telah dibakar
3-4 biji limau kasturi
msg (ajinomoto)
cara-caranya:
- bersihkan cili.
- sekotak belacan - akak ambik 3/4 sahaja
- dibakar lagi agak garing
- kemudinan ditumbuk lumat bersama cili
- letak msg 1 sudu kecil / atau ikut kebiasaan masing2 menggunakan msg
- perah limau kasturi
- diangkat dan hidangkan
biasanya akak zan suka guna cili api berwarna hijau dan kurangkan penggunaan cili api berwarna merah (campurkan sedikit kedua-dua warna). sebab kalau kaler hijau semua tak cantik pula sambal belacan tu ...
eehhhh.... cantik itu penting. makanan juga perlu cantik dan menarik sebab bila semua tu ada barulah perasaan nak makan tu seronok.... haaa .. itu akak zan lah dalam penyediaan makanan semua nak menarik...
***** penggunaan cili besar memang tak pernah. tapi kalau makan ditempat orang ... apa saja yang disediakan ... akak zan telan saja tak ada pantang larang... :D
selamat mencuba wahai adik2.
10 comments :
assalam zan...terima kasih tolong ajarkan buat sambal tu..tapi tak banyak sangat ke belacan tu...hihihi,sambal belacan ima memang suka...tapi tak leh makan selalu nnt asyik berbunyi je...aaaacum!!!!
ima,
tak apa .. ngan kawan-kawanlah tempat zan memberi dan menerima ilmu.
biasanya klu sambal belacankan .. ada orang suka lebih belacan haaa .. itu yang accuummmm !!! klu kluar itu jgn letak bnyk. blh sini mmg suka bnyk belacan .. tpi zan ikut selera sendiri .. biasanya bnyaknya cili atau belacan bergantung pada rasa kita mkan sedapnya hehe..
tp limau nk perah banyak ... sedap masam manis... tp klu dlm freezer ada 2 biji aje .. tambahlah air masak ... hihi..
Kak tie ni bila rajin, tumbuk sambal, tapi bila malas blender je, hehehe.....
perggghhh.. sambal belacan mmg menambah selera. elok biasa makan 3 pinggan. terus jadi sepriuk
hihihi
*jilat bibir*
Hi Kak...
wow..
sangat menarik dan mengundang rembesan air liur...
nak buat ar nanti....
heee
salam..
best nya sambal belacan.. saya mak budak tapi buat sambal guna blender.. ok jgk la. jgn press lama2 nnti hancur.. tapi sambal yg kena tumbuk mmg lagi power..
k tie,
klu zan pulak .. bila rajin menumbuk sambal .. bila mim alip lam sin smpi .. terus tinggal hehe... seminggu sekali jek tumbuk :D
kts,
klu camtu kan ... lepas makan jgn lupa timbang ... sebab dah seperiuk mari ... ekeke..
sedapkan makan dgn sambal belacan..:D
Hai Dearie Pearls,
memang sangat sedap makan dengan nasi .. cuba buat tau ..:D
Mulan,
menumbuk ni best ... hehe .. ada melodi mengiringi ... "kelentang kelentung.." ekeke cubalah ...
;) wink2..
Post a Comment