Jom join izan

Friday, July 16, 2010

Sentuhan Pertama..... ;)

Betulll...
.
.
.
.
.
memberi inspirasi
.
.
.
kekuatan.
.
.
.
semangat
.
.
keinginanan
hasil dari titik peluh izan sendiri tau...
yang pertama
hasilnya


sungguh mengharukan
beberapa kali mengelak dari yang bertanduk dua
hasilnya.....
abe dah kerat-kerat dan simpan diperam
bila masak nanti kita merasa
berbudi pada tanah
menguntungkan
seronok
gembira mengambil hasil
kawan-kawan
jommmmmmmmmmmmmmmmmmmmmm...kita mulakan lagi...
.
.
.
siapa tak bangga.
.
.
sesuatu yang memberikan hasil titik peluh dari tangan sendiri menanamnya
.
.
bagi izan ini satu kejayaan dan selepas ini memberi semangat baru untuk
pokok buahan yang lain
.
setiap usaha jika dilakukan bersungguh-sungguh
pasti memberi hasil yang lumayan
jangan patah semangat untuk mencuba

8 comments :

Kak Tie said...

Pisang kak tie belum berbuah lagi...

Nanti boleh tayang macam ni jugak!

KTS said...

siapa menanam. dialah yg menuai ~ peribahasa cina


.

.



errr.. pisang apa ni ek?? tak cam la.. makan je reti

hihihi

Unknown said...

kak tie,

hahaha .. bolehhh... nanti zan tengok hasil tangan dari kak tie pulak..

Unknown said...

kts,

betul3x... haaa... ini pisang adik beradik ngan pisang emas... lemak manis namanya....

masak sebiji atas peti... kts nak marilar sini...hehehe..

Puteri said...

nak wat kerepek pisang ke?

Unknown said...

puteri,

tak da buat kerepek... makan camtu je...

Bro Framestone said...

saya masa kecik2 dulu suka bertanam... sejak dah besar melebar nie cam susah nk bercucuk tanam...

besa la...

kuar2 umah je xjumpe tanah... cam mne nk bertanaman huhuhuhu

BroFramestone Blog

Unknown said...

framestone(syukri)..

haa.. skrg mudah ... tebang je buah-buahan kat gerai tepi tu haa.. hehe...

tapi kalau dapat menanam puas hati.. tambahan org cam k zan ni dah nak pencen.. boleh gak kluarkan peluh bila dah tak bekerja sok...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter