Jom join izan

Saturday, July 10, 2010

Apa kata orang....................

Kata orang....
.
.
.
.
.
.
hidup tak selalunya indah
.
.
.
.
.
.
tapi takkan nak melupakan semua nikmat yang diberi
.
.
.
.
.
.
kadang sebagai insan memang terlepas pandang
.
.
.
.
tapi kena ingat .... ceria mesti mau
sambil duduk bermuram durja nikmatilah bihun goreng seperti ini
.
.

Walaupun tidak mendapat semua yang diimpikan
.
.
.
.
nikmati saja hidup ini
.
.
.
.
walau apa cara sekalipun
.
.
.
tak kira bagaimanapun; asal saja ia menyebabkan kita menghadiahkan
sebuah senyuman yang paling manis




ingatttt...... nikmatilah hidup kita dengan jayanya. doa seorang izan buat semuanya... oke... selepas ini kita akan memulakan semula program masak-memasak yer...... lama dah cuti ni..... dah naik kematu.... kih kih kih kih kih..... izan memang tak bley tengok pic kat atas tu....... mesti terkekek besar wiiiiiiiii....... lawak tul... mana dan aje dia nak sauk...... janji undang-undang diikuti..... ke dia silap pakai.... takkan yang dibelakang tu tak menegurkan... pelik-pelik...

2 comments :

Anonymous said...

salam zan...lamanya tak jenguk umah zan ni...dah banyak yang terlepas...sibuklah zan semenjak 2 menjak ni...apa2 pun moga zan happy selalu...sedap mee hoon goreng tu..izan masak ke?...

Tie said...

Hmm... kak tie suka bihun goreng, kita panggil mee siam. Mee siam johor lagi best.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter