Jom join izan

Monday, February 1, 2010

Kicap Bawal

Tu lar diaaa..... dalam pada 1 minggu sekali masak..... mesti nak masak jugakkk...
nak buat camane kan.... dah naluri nak memasak tu sedia sendiri datang.... kalau dipaksa nanti berbulan-bulan tak masak....

jangan contohi perbuatan yang tidak membina ini....... ye lar..... kadang-kadang bukan apa.... dah selalu sangat masak pun jemu jugak...... tak masak pun jemu jugak...... alar kadar..... dah lama tak sebut.... alar kadar....

yelar.... bila dah jadi ibu ni.... (perbetulkan ayat).... bila dah lama jadi ibu ni.... macam-macam kesempurnaan cuba dicipta.... masakan mesti mau power.... kalau dah power kena power lagi.... huhuhu..... bukan tuk anak-anak aje... tuk abe jugak.... nanti abe cari chef baru.... susah gak....

sejak 2 3 menjak dah lama jadi chef ni... kadang-kadang bingung gak mereka cipta resipi..... "try-try" yang baru... yang lama gak keluarnya..... "try-try" kut dalam buku resipi.... yang lama gak sedapnya..... bukan apa... nak bagi tau aje... ikan bawal ni buat masak kicap pun sedapppppp.... cara memasak pun senang........ bahan pun ringkassss.... pada adik-adik atau kakak yang diluar sana susah sangat memikirkan nak masak apa........ kita buat ala kadar.... ringkas dan sedap.....



cuba tengok kicap bawal tu.... kalau kena nasi panas-panas berasap tengah naik tu.... tak pun waktu periuk karen tu baru lepas kita tutup suis.... kemudian kita buka periuk kan.... nak kaih nasi tu..... kalau tak kaih nasi tu padat bila dah sejuk nanti... tak sedap. waktu kaih nasi tu cuba bayangkan kita alih kedalam pinggan kita.... fuuuuu... kena lak kicap bawal tu.... alar... shedap-shedapnyer ...... nasi tengah lembut waktu tu kan. haaa..... bawal tu zan goreng dulu .... bila dah siap kuah kicapnya... belum tutup api kuali lagi ... pelan kan api.... masukkan ikan bawal goreng tu... kacau2... angkat... kan mudah....

sila lah - sila lah... jangan malu jangan segan ...sila lah jamu mata ye...

22 comments :

CAHAYA said...

ni favorite saya ni kak. best!

Tie said...

Dah lama kak tie tak masak kicap ni. Sebab budak-budak tu suka benar tambah kicap dalam makanan, tu yang jadi malas nak buat. Kang bila dah masak lauk kicap, ditambah pulak kicap lagi, hu hu..

Bagaimanapun, kicap bawal Izan tu memang mengancam lak!!

tunbegia said...

sungguh sedap kicap bawal,

salamm,

julietchun said...

semalam pon mak masak bawal kicap, 2 pinggan licin,ehehehehe.

Bro Framestone said...

akak....

nk jugak huhuhu

BroFramestone Blog

sherry said...

Salam Izan...apa kabar? lama kan tak jumpa? hehe...

Bro Framestone said...

kak izan....

sy dah lame xmakan ikan bawal.. selalu jerut ikan sungai je huhuhu

out of topic--> ish akak nie menimbulkan tanda tanya dalam blog saya... perlukah saya menanda seru pandangan akak ini.. ke akak nk tandatangan or tandakaki blog saya ini...

BroFramestone Blog

Anonymous said...

salam izan...emmm sedapnya kicap bawal tu...ada lagi tak,nak jamah ni...hehehe

Unknown said...

cahaya,

haa... k zan dah tau.. cahaya suka makan bawal kicap..

Unknown said...

k tie...

sedap kicap tu k tie... klu makan ngan telur goreng pun jadi....

Unknown said...

tunbegia,

hemm... memang sedap... cubalah pula....

Unknown said...

julietchun,

haa... mak masak yer... hemm..agak2 bila dia pula nak masak sendiri ye..

Unknown said...

framestone,

haa... ambik kos dengan akak dulu yer..

Unknown said...

k sherry,

salam juga buat k sherry, haii... sihat ke... nanti zan dtg jenguk...

Unknown said...

framestone...

akak selalu gak jerut ikan... kat pasar.

hepp... len kali jgn buat lagi...

Unknown said...

ima,

aduu... abis da tu... nanti lar klu ada zan buat lagi... zan pos kat sini lagi buat ima..hihihi....

~PakKaramu~ said...

Huh ! lama tak lawat blog nuh !

Unknown said...

Pak Karamu,

awatnya lama tak mai... sibuk no haa...

Catwoman said...

Salam Kak Izan.....

Fuhhhhh, sedappppp!!!
Resepi best nihhhhhh.....

;)

Dearie Pearls said...

Kak,
rasanya masak sendiri lagi sedap kot.
Hehehe..

Tapi dik memang 'fail' bab masak2 nie.
Huhu...

Unknown said...

zyma...

haaa...sedapppp.... klu zyma nak rasa.. minggu depan lah ... amacam.. orait dakk..

Unknown said...

LOL - Pearls,

betoi3x .... mula2 cuba fail dik.. bila dah selalu mesti berjaya...

masak sendiri penat... betullll.. tapi kita puas hati... adik cuba buat nanti ye.

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter