Jom join izan

Wednesday, January 27, 2010

Lemak Cili Api Udang & Kacang Panjang

Haaa.... hari minggu kita masakkk......
Walau seminggu satu kali...... kita masakkkk....
hehehe.... satu minggu satu kali you.......
kita belum dapat susun masa lagi......
tapi kita masak ...... sebenarnya....... bila dah lama tak memasak ..... rindu-rinduan...
rindu nak pegang senduk, pegang periuk, pegang kunyit, semuanya perihal dapur.....
sebenarnya hari2 pun masak... tapi memasak asal ada dan cepat..... jemu lar makan diluar... asik2 nasi goreng kampung.... asik2 nasi goreng luncai.... asik2.... ishhhh.. banyaknyer asik2. syukur ada dari tak ada... bila penat kita cari balik ... kan kan kan.... betol-betol-betol.
syukur apa yang ada...... semuanya tuntutan hidup... makan untuk hidup.... hidup untuk makan.... asalkan jangan berlebihan.....
panjang nyerrrrrrrrrrrrrrrr...mukadimah.....
tengok tajuk pun dah tahu kan apa zan masak ahad minggu tadi...


Iwan kata apa..... ibu masak macam kat bukit beruntung tu yer..... ye larrr dulu hari2 makan kat restoran tu.... baik abang iwan baik zulaika... ini aje lar lauk yang dicarinya.... sedapke ........ sama ke....... jawapannya...... tekalar sendiri.....
meh tengok resipi mudah ni....
Bahan A
Udang 1/2 kilo (dibersihkan)
Bahan B
1 biji kelapa diambil santannya
Bahan C
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit ajinomoto
1/4 asam keping
Sedikit kacang panjang dipotong sama panjang.
Bahan D (giling)
1/4 inci kunyit
12 biji cili api
3 biji bawang merah (kecil)
2 biji bawang putih
1 sudu minyak masak
sedikit air putih

cara memasak:
1. Masukkan santan bersama bahan giling.
2. Masukkan kacang panjang dan dikacau sentiasa (untuk mengelak pecah minyak).
3. Bila dah empuk sedikit masukkan udang dan kacau lagi.
4. Masukkan garam, sedikit ajinomoto, sedikit gula(jika terlalu pedas) - secukup rasa. dan asam keping kacau sehingga masak - kemudian boleh lar dihidangkan.

oke petua nak tahu santan/gulai kita dah masak:

bila kita kacau kuah lemak... mesti kita perasan di dinding periuk kelihatan santan pekat melekat dikeliling dan sedikit atas dari kuah kita... haaa... dari situ menandakan yang kuah lemak kita dah masak.

22 comments :

Catwoman said...

Uwaaaaaaa....sedapnyer!!
Udang gituuuu....

Bak sini sikit...

;)

Tie said...

Err.... nak sikit !

Kelmarin kak tie goreng je udang... tak teringat nak masak lemak cili padi ... waaakakaa....

CAHAYA said...

tq bagi petua. nice nya! teringin pulak.

julietchun said...

ingatkan santan yg melekat kat tepi periuk tu sebab kita tak kacau bebetul.

Bro Framestone said...

sedapnye huhuhu

BroFramestone Blog

echah_syed said...

montelnyer udang.. :D

Dearie Pearls said...

Sedapnya Kak..
Lapar2 begini, terbuka lak blog yang ader makanan..

adeh..
lapar..
lapar..

Bro Framestone said...

out of topic--> nie lagi sorg nk berthailand he..23x expert2 sume ek merapu bahasa thailand.....

BroFramestone Blog

Unknown said...

zyma da' catwoman...

mana ada lagiii... dah abis.....

Unknown said...

k tie,

haaa... cepat2 masak nak kemana tu... hihi dating ye..

Unknown said...

cahaya,

petua mak akak tu... lama dah ikut... "selamat mencuba"...

Unknown said...

julietchun,

dah betul tu..... masak ye .. walaupun 1 minggu satu kali...

Unknown said...

framestone,

hoooo mesti sedap punyer.... nak ambik kos dgn akak tak... kira harilar... kwn tlg kwn...

Unknown said...

LOL-Pearls...

halamak... kesian dia.... patutlar tadi ada dengar bunyi keroncong...

Unknown said...

combi,

hihi... tu yang makan laju aje....

Unknown said...

framestone...

hii... tu lar kata... bila dah lepas sempadan otomatik aje bole tukar...

TeacherNunu said...

sukenye masak lemak cili api udang niii..teliurrrrrrrrr sayer

Unknown said...

nmpknya resipi teacher nunu arini lemak cili api udang tu...

Puteri said...

ajinomoto
tak elok untuk kesihatan.

Unknown said...

puteri,

wuppssss... alar lar lar... cikit ajer...

annie said...

salam ziarah...hmmm, terliur !!! Klu pure punya masak lemak N9 tak letak bawang putih/merah dan ajinomoto tu, try lah buat cmtu, mesti terangkat punya. Cili letak lebih sikit..yummy !!! Tapi lauk yg Izan masak ni pun nampak sedap bangat.

Unknown said...

annie,

ye lar... masa mula2 tau dulu pelik juga.... tapi biasa dah.... tambah2 kalau dapat gulai daging bakar... fuu.. pedas berapi... tapi kalau x tambah nasi memang rugi lar.... nak kena pi senawang pulak nii... :D

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter