Haaa.... hari minggu kita masakkk......
Walau seminggu satu kali...... kita masakkkk....
hehehe.... satu minggu satu kali you.......
kita belum dapat susun masa lagi......
tapi kita masak ...... sebenarnya....... bila dah lama tak memasak ..... rindu-rinduan...
rindu nak pegang senduk, pegang periuk, pegang kunyit, semuanya perihal dapur.....
sebenarnya hari2 pun masak... tapi memasak asal ada dan cepat..... jemu lar makan diluar... asik2 nasi goreng kampung.... asik2 nasi goreng luncai.... asik2.... ishhhh.. banyaknyer asik2. syukur ada dari tak ada... bila penat kita cari balik ... kan kan kan.... betol-betol-betol.
syukur apa yang ada...... semuanya tuntutan hidup... makan untuk hidup.... hidup untuk makan.... asalkan jangan berlebihan.....
panjang nyerrrrrrrrrrrrrrrr...mukadimah.....
tengok tajuk pun dah tahu kan apa zan masak ahad minggu tadi...
Iwan kata apa..... ibu masak macam kat bukit beruntung tu yer..... ye larrr dulu hari2 makan kat restoran tu.... baik abang iwan baik zulaika... ini aje lar lauk yang dicarinya.... sedapke ........ sama ke....... jawapannya...... tekalar sendiri.....
meh tengok resipi mudah ni....
Bahan A
Udang 1/2 kilo (dibersihkan)
Bahan B
1 biji kelapa diambil santannya
Bahan C
Sedikit gula
Sedikit garam
Sedikit ajinomoto
1/4 asam keping
Sedikit kacang panjang dipotong sama panjang.
Bahan D (giling)
1/4 inci kunyit
12 biji cili api
3 biji bawang merah (kecil)
2 biji bawang putih
1 sudu minyak masak
sedikit air putih
cara memasak:
1. Masukkan santan bersama bahan giling.
2. Masukkan kacang panjang dan dikacau sentiasa (untuk mengelak pecah minyak).
3. Bila dah empuk sedikit masukkan udang dan kacau lagi.
4. Masukkan garam, sedikit ajinomoto, sedikit gula(jika terlalu pedas) - secukup rasa. dan asam keping kacau sehingga masak - kemudian boleh lar dihidangkan.
oke petua nak tahu santan/gulai kita dah masak:
bila kita kacau kuah lemak... mesti kita perasan di dinding periuk kelihatan santan pekat melekat dikeliling dan sedikit atas dari kuah kita... haaa... dari situ menandakan yang kuah lemak kita dah masak.
bila kita kacau kuah lemak... mesti kita perasan di dinding periuk kelihatan santan pekat melekat dikeliling dan sedikit atas dari kuah kita... haaa... dari situ menandakan yang kuah lemak kita dah masak.
22 comments :
Uwaaaaaaa....sedapnyer!!
Udang gituuuu....
Bak sini sikit...
;)
Err.... nak sikit !
Kelmarin kak tie goreng je udang... tak teringat nak masak lemak cili padi ... waaakakaa....
tq bagi petua. nice nya! teringin pulak.
ingatkan santan yg melekat kat tepi periuk tu sebab kita tak kacau bebetul.
sedapnye huhuhu
BroFramestone Blog
montelnyer udang.. :D
Sedapnya Kak..
Lapar2 begini, terbuka lak blog yang ader makanan..
adeh..
lapar..
lapar..
out of topic--> nie lagi sorg nk berthailand he..23x expert2 sume ek merapu bahasa thailand.....
BroFramestone Blog
zyma da' catwoman...
mana ada lagiii... dah abis.....
k tie,
haaa... cepat2 masak nak kemana tu... hihi dating ye..
cahaya,
petua mak akak tu... lama dah ikut... "selamat mencuba"...
julietchun,
dah betul tu..... masak ye .. walaupun 1 minggu satu kali...
framestone,
hoooo mesti sedap punyer.... nak ambik kos dgn akak tak... kira harilar... kwn tlg kwn...
LOL-Pearls...
halamak... kesian dia.... patutlar tadi ada dengar bunyi keroncong...
combi,
hihi... tu yang makan laju aje....
framestone...
hii... tu lar kata... bila dah lepas sempadan otomatik aje bole tukar...
sukenye masak lemak cili api udang niii..teliurrrrrrrrr sayer
nmpknya resipi teacher nunu arini lemak cili api udang tu...
ajinomoto
tak elok untuk kesihatan.
puteri,
wuppssss... alar lar lar... cikit ajer...
salam ziarah...hmmm, terliur !!! Klu pure punya masak lemak N9 tak letak bawang putih/merah dan ajinomoto tu, try lah buat cmtu, mesti terangkat punya. Cili letak lebih sikit..yummy !!! Tapi lauk yg Izan masak ni pun nampak sedap bangat.
annie,
ye lar... masa mula2 tau dulu pelik juga.... tapi biasa dah.... tambah2 kalau dapat gulai daging bakar... fuu.. pedas berapi... tapi kalau x tambah nasi memang rugi lar.... nak kena pi senawang pulak nii... :D
Post a Comment