Jom join izan

Wednesday, December 9, 2009

inilah hari yang pasti.....10


Cukuppp?.....cukupp...
semua ada..
pahit adaaa?....ada
manis adaaa?....ada
tawar-masin... adaa?...ada...
puas hatiii?...puassss....
hari-hari sama rasa, hari-hari hidangannya serupa... sesekali tukar rempah,
tukar rencah... nak menambahkan keenakkan.. keinginan... keunikan....
supaya tidak jemu
senang tak nak mencipta resipi baru?......
perah otak..perah minda nakkan kelainan.....
kadang-kadang rosak sikit...tak menjadi... itu bukan masalahnya...
masih boleh dinikmati Abe kata macam baru semalam berjabat tangan....(ayat tetap....)
* nikmatilah hidup ini dengan ceria... lalui dengan penuh yakin dan tabah...

Apabila memulakan sesuatu tugas
jangan memikirkan tentang masalah
tetapi fikirkan tentang hasilan yang akan dapat
selepas tugas tersebut.
Perjalanan seribu batu
bermula dari satu langkah
Orang yang berjaya dalam hidup
adalah orang yang nampak
tujuannya dengan
jelas dan menjurus
kepadanya tanpa menyimpang
langgar saja apa yang datang
walau taufan sekalipun
lari tiada membawa penyelesaian

16 comments :

CAHAYA said...

post lama keluar balik?

naz ilyn said...

salam...hidup ni memang cukup rencah pahit manis tawar hebey kalau tak tak berserilah dunia ni...cabaran dan dugaan datang dan pergi bagai air yang mengalir...cehwah izan dah pandai main kata-kata.

cheryna zamrinor said...

sumber inspirasi pada hari nieh. thanks kak izan...ceria rasanya idup dengan posting cenggini:)

Catwoman said...

Salam Kak Izan.....

Semoga ceria2 selalu ye.

**Dah tempek ke Bedak Resdung & Bedak Sejuk kat muka? Jgn titis sembarangan dlm mata tau...nanti jadi kassim Selamat, sy tak nak tolonggggg!!!! Hukhukhuk.....
Ohhhh tidakkkkkkkk!!!!

Tie said...

Oo....tengok rempah2 tu terus bersemangat nak masak... err.. entah apa pulak menu Kak tie hari ni...hu hu... pening kepala pulak!

julietchun said...

sesekali kena tunjuk bakat tersembunyi gak kan :D

Dearie Pearls said...

salam kak..
wah..
n3 motivasi hari nie..
ingatkan n3 masak2 lagi..

*dik insaf nie..

thanks for sharin this..
like it..

Unknown said...

cahaya,

k zan keluarkan citer ni semula setaun skali.. :D

Unknown said...

ilyn...

bila dah bermadah maknanya hidup tengah indah lar tu...hihi.. bunga-bunga habis kembang setaman dah ni.... kadang2 zan goreng aje haha

Unknown said...

sha,

dapat inspirasi... waaahhh membantu juga ye.... k zan tengah ceria banget....

Unknown said...

zyma,


shhhhh.... syyyyy cuuuutt.... jgn cakap kuat-kuat.. picah rasia wooooo....agegege.... tempek lar malam2 ku ... meraung d buatnya... padeh .... tapi bagus ... lega kemudiannya... k zan tempek cantekkk... mcm anita sarawak...

Unknown said...

k tie,

dapat kari kambing pun sodappp....

Unknown said...

julietchun,

tu lar kata... bukan senang nak keluarkan bakat tu.... dalam 10 - 2 je yg menjadi :D

Unknown said...

dik lol,

bila hidup tengah ceria dan indah... semua pun boleh jadi... walau pedih derita pun boleh jadi... kerana semuanya keluar dari bisikan hati sepenuhnya... ceewahhh... :D

kuina said...

maknanya kena berani memcuba..

Unknown said...

kuina,

untuk mncapai kejayaan idup kita kena redha dan yakin.... baru kita rasa hidup ini bermakna...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter