ini makanan yang paling izan suka dan tunggu-tunggu........
selalu jumpa rumah pengantin aje.... itupun jarang-jarang....
pembuka selera niii..... kalau pergi rumah pengantin nampak acar buah ni... inilah yang pertama-tama zan nak tuju........
teringat zaman dolu2 masa berpantang abang iwan..... mak zan kurang kuat berpantang... dalam berpantang semua boleh makan hihihi.... sebalang mak zan bagi. izan seronok betul dapat sebalang yelar hari2 lauk ikan masin ngan bawang putih aje... dapat sebalang.. separuh balang licin..... tiba-tiba haaa.... putar alam.... bentan. pak mentua zan punyalar marah.... dalam pantang pak mentua yang jaga... cukup semua apasal bentan lagi niii.... rupanya makan ini. haaa... jaga-jaga siapa tak tahan dalam pantang jangan makan sebarangan.... badan tak tahan.
>>>>>>>>> "mak, camane nak buat acar buah, beli mahe sangat lerrrr....."....."ye lar, orang buat lebih-lebih nanti orang antar....".... haiiiiit... kena upah ler..............
>>>>>>>>> "oooo.....buah pilih ikut suka...." ----- zan beli 4 peket kat pasaraya. sebabnya kat pasar malam tak jumpa yang berkenan.... tak banyak pilihan. ada prun, buah kana, asam lili (mcam cery ada hitam ada merah) warna merah, ada asam limau kecil2...... ha cukup lar tu...."
>>>>>>>>>"mesin lar cili kering - agak-agak 15 tangkai ke 20 tangkai ke... jangan banyak sangat"........ racik-racik bawang putih - bawang merah... ambik lar sikit aje jintan putih"..
>>>>>>>>>"kalau boleh satu labu bawang putih dengan bawang merah tu agak-agak kemudian rendam dalam cuka barang sejam ke dua jam ke"...... "nak buat apa?".... "kot lar nak makan bawang tu.......".........."abis... kalau tak makan ....tak payah lah..." ....."makcik com buat camtu... buat aje ...... utk rasa kot... sapa nak makan - makanlah".....mmmmmmmmm...
>>>>>>>>> "cili api nak letak tak mak..."...."nak letak boleh.... tapi jemur dulu barang berapa jam sebelum nak masak...bagi kecut sikit" ..... "haaa... nak jemur pulak.... kalau ambik cili api yang dah kecut2 dalam peti ais tu boleh..."...."hahaha.... boleh aje..."........ tapi zan pi jemur lar jugak sebab dah cakap camtu kan....
>>>>>>>>>"lepas tu......"..... "nanti awak tumis bawang dengan cili mesin tu letak sikit air dengan garam. garam jangan lar banyak sebab bila dah campur dengan buah-buah tu ada manis hilanglar rasa garam tu... letak agak-agak rasa aje"..... lepas tu masuk semua buah-buah tu... kacau2 pelan api tutup kuali dengan penutup.... kacau lagi sampai sebati. minyak nak banyak ke sambal nak lebih sikit ke ikut rasa lar... tapi jangan banyak2 sangat - tak sedap....
".........ye lar... sekuali orang dapat....... bagi mak cikit pulak nanti..........................."
4 comments :
salam...kat kenduri kawin selalunya memang ada acar buah ni... tapi tak pernah tergerak pulak nak rasa...tengok izan buat macam sedap jer...lepas ni kalau gi jemputan kawin bolehlah cuba...cuti sekolah ni berkeping-keping surat saman datang...lepas zohor ni ada rewang kena gilah nampaknya.
Uwaaaa........
Kak tie pun suka acar buah ni Izan ooii ! Mak kak tie buat, kak tie yang makan lebih, hehe..
Mak kak tie buat guna rempah2 kasar.. dikisar kering. Kak tie beli jeruk2 tu di pasar malam... susah pulak nak pilih, jadi rambang mata. Biasa di johor, kalau ada majlis kenduri kahwin, memang kak tie terkam acar buah ni dulu.. sedap la .
Tapi, ada sorang kawan dari Muar tu, keluarganya memang pandai buat acar buah ni. Masa di hostel, dia selalu bawak sebekas. Kami tumpang makan.. dia pulak makan dengan roti.. macam jem pulak!
ilyn..
rugi tak rasa.... sedap tu... kalau tak da lauk makan ini sesaja dengan nasi sedap.
musim cuti ni mmg banyak kenduri kendara...... jom lar kita meramaikannya.... izan pun 2 hari ni sampai ni... nak pegi... kenduri selamat berkhatan gitu....
k tie,
hehehe.... serupalah kita...
nasib baik mak izan tak guna rempah bnyak... sbb dah lupa bentuk dan rupa... (keliru jintan putih ngan jintan manis)
nampaknya lepas ni sentiasa ada dalam peti es izan kih kih kih...
Post a Comment