Jom join izan

Saturday, December 12, 2009

Acar aneka buahan

ini makanan yang paling izan suka dan tunggu-tunggu........
selalu jumpa rumah pengantin aje.... itupun jarang-jarang....
pembuka selera niii..... kalau pergi rumah pengantin nampak acar buah ni... inilah yang pertama-tama zan nak tuju........

teringat zaman dolu2 masa berpantang abang iwan..... mak zan kurang kuat berpantang... dalam berpantang semua boleh makan hihihi.... sebalang mak zan bagi. izan seronok betul dapat sebalang yelar hari2 lauk ikan masin ngan bawang putih aje... dapat sebalang.. separuh balang licin..... tiba-tiba haaa.... putar alam.... bentan. pak mentua zan punyalar marah.... dalam pantang pak mentua yang jaga... cukup semua apasal bentan lagi niii.... rupanya makan ini. haaa... jaga-jaga siapa tak tahan dalam pantang jangan makan sebarangan.... badan tak tahan.
>>>>>>>>> "mak, camane nak buat acar buah, beli mahe sangat lerrrr....."....."ye lar, orang buat lebih-lebih nanti orang antar....".... haiiiiit... kena upah ler..............
>>>>>>>>> "oooo.....buah pilih ikut suka...." ----- zan beli 4 peket kat pasaraya. sebabnya kat pasar malam tak jumpa yang berkenan.... tak banyak pilihan. ada prun, buah kana, asam lili (mcam cery ada hitam ada merah) warna merah, ada asam limau kecil2...... ha cukup lar tu...."
>>>>>>>>>"mesin lar cili kering - agak-agak 15 tangkai ke 20 tangkai ke... jangan banyak sangat"........ racik-racik bawang putih - bawang merah... ambik lar sikit aje jintan putih"..
>>>>>>>>>"kalau boleh satu labu bawang putih dengan bawang merah tu agak-agak kemudian rendam dalam cuka barang sejam ke dua jam ke"...... "nak buat apa?".... "kot lar nak makan bawang tu.......".........."abis... kalau tak makan ....tak payah lah..." ....."makcik com buat camtu... buat aje ...... utk rasa kot... sapa nak makan - makanlah".....mmmmmmmmm...
>>>>>>>>> "cili api nak letak tak mak..."...."nak letak boleh.... tapi jemur dulu barang berapa jam sebelum nak masak...bagi kecut sikit" ..... "haaa... nak jemur pulak.... kalau ambik cili api yang dah kecut2 dalam peti ais tu boleh..."...."hahaha.... boleh aje..."........ tapi zan pi jemur lar jugak sebab dah cakap camtu kan....
>>>>>>>>>"lepas tu......"..... "nanti awak tumis bawang dengan cili mesin tu letak sikit air dengan garam. garam jangan lar banyak sebab bila dah campur dengan buah-buah tu ada manis hilanglar rasa garam tu... letak agak-agak rasa aje"..... lepas tu masuk semua buah-buah tu... kacau2 pelan api tutup kuali dengan penutup.... kacau lagi sampai sebati. minyak nak banyak ke sambal nak lebih sikit ke ikut rasa lar... tapi jangan banyak2 sangat - tak sedap....


".........ye lar... sekuali orang dapat....... bagi mak cikit pulak nanti..........................."



lepas ni zan tak gadoh dah.... sebalang dalam peti es..............waaaauuuuuu.... lepas ni berkilo-kilo lar tambahan zan dapat...... yang penting makan sedappp....


4 comments :

naz ilyn said...

salam...kat kenduri kawin selalunya memang ada acar buah ni... tapi tak pernah tergerak pulak nak rasa...tengok izan buat macam sedap jer...lepas ni kalau gi jemputan kawin bolehlah cuba...cuti sekolah ni berkeping-keping surat saman datang...lepas zohor ni ada rewang kena gilah nampaknya.

Tie said...

Uwaaaa........

Kak tie pun suka acar buah ni Izan ooii ! Mak kak tie buat, kak tie yang makan lebih, hehe..

Mak kak tie buat guna rempah2 kasar.. dikisar kering. Kak tie beli jeruk2 tu di pasar malam... susah pulak nak pilih, jadi rambang mata. Biasa di johor, kalau ada majlis kenduri kahwin, memang kak tie terkam acar buah ni dulu.. sedap la .

Tapi, ada sorang kawan dari Muar tu, keluarganya memang pandai buat acar buah ni. Masa di hostel, dia selalu bawak sebekas. Kami tumpang makan.. dia pulak makan dengan roti.. macam jem pulak!

Unknown said...

ilyn..

rugi tak rasa.... sedap tu... kalau tak da lauk makan ini sesaja dengan nasi sedap.

musim cuti ni mmg banyak kenduri kendara...... jom lar kita meramaikannya.... izan pun 2 hari ni sampai ni... nak pegi... kenduri selamat berkhatan gitu....

Unknown said...

k tie,

hehehe.... serupalah kita...

nasib baik mak izan tak guna rempah bnyak... sbb dah lupa bentuk dan rupa... (keliru jintan putih ngan jintan manis)

nampaknya lepas ni sentiasa ada dalam peti es izan kih kih kih...

Petua izan mak nenek

~~~~mari cuba-cuba~~~

Petua 1 - masak kuah bersantan

gulai lemak santan, sediakan bahan terlebih dahulu siap semua baru naik atas api. kacau sentiasa gulai lemak perlahankan api. jangan dibiar gulai lemak menggelegak takut2 pecah minyak. hidangan nampak tak cantik dan rata. bila terdapat sedikit santan atas dari kuah di keliling dinding periuk tanda gulai sudah cukup masak. terus diangkat dari api, sebab walaupun api telah dipadamkan paras kepanasan dapur masih ada. kalau boleh terus diangkat kedalam bekas makanan.

Petua 2 - cili bergoreng

Sambal goreng tak rasa pedau. biasanya orang akan masak dulu cili yang dah dipotong-potong kemudian toskan dan basuh bersih. semasa masukkan sambal kedalam kuali masukkan sekali sedikit asam keping. kemudian masak seperti biasa.

Petua 3 - Acuan loyang / rose tak melekat

jangan sesekali acuan loyang dikenakan pada air basuhan. pantang acuan loyang ialah air. cuma dilap bersih dan disimpan ditempat yang bersih dan selamat.

Petua 4 - Anak2 berselera makan

Petuanya macam ni... lama dah izan amalkan dari anak pertama umurnya 4 tahun. Utk sesiapa jugalah yang merasa hidangan kita. Selalu masak nasi... bila kita angkat tudung periuk nasi, selalu kan ada wap pada bawah tudung periuk tu.. bersih je bukan tak bersih... air wap tu jatuhkan keatas nasi. terpulanglah nak dikelilingkan ke ... sekali alir ke tapi ... jatuhkan air wap tu keatas nasi.. :D

Petua 5 - lauk pauk terasa dihargai :D

ini zan dapat dari mak utih. lama dah zan amalkan dari mula2 kena memasak .... kui3x.... kalau kita pi beli lauk daging ke ikan ke ayam ke apa-apa lauk basah. dah siap2 bersih dan basuh, basuhan terakhir tu selawat 3 kali dan toskan airnya... InsyaAllah.

lalu lintas


widget

warna warni ijan

Flag Counter