inilah pula rupa air tangan izan...
kalau nak tahu, abe cukup suka gulai mak ni...... bukan abe aje, si bujang - iwan pun cukup suka. kalau tanya zan... tak tau nak cakap apa dah... dari celik kenal alam dah cium bau masakan ini... hihihi... :D.... dah lali sesangat.
tapiiiiiiii... nak masak sama rasa macam mak buat..... tak taulah berapa kali dah try .... asyik kantoi ajer.
ye tak ye... kenalah zan sediakan pen dan kertas sebab nak buat "sejibik" rasa air tangan mak. Dan itulah hasilnya.... dapat puji dari abe dan si bujang. abe tenyum2 angkat ibu jari.... lulus sejibik.
Ha... pada sesiapa nak mencuba boleh cuba. (zan pun ada dengar orang panggil gulai indo..) apapun..... semoga selamatlah mencuba.
Bahan A.
1 ekor ayam pencen (rebus 2 - 3 kali kering air)
Bahan B.
RM1.00 bawang kecil (bahagi 3 bahagian - guna 1 bahagian sahaja)
1 labu bawang putih
1/2 inci halia
1/2 inci lengkuas
1/2 inci kunyit
RM1.00 cili api (ikut suka nak pedas)
10 tangkai cili kering
(kisar kesemuanya)
Bahan C
2 batang serai
(racik pangkalnya separuh - baki diketuk)
1 1/2 biji kelapa (ambil santannya)
2 helai daun kunyit sederhana besar
Bahan D
1/4 asam keping
sedikit garam
sedikit msg
minyak
cara masakan
panaskan minyak pada api sederhana besar. tumiskan bahan B kacau hingga agak garing dan naik bau. kemudian masukkan bahan A dan C. kacau rata dan biarkan hingga masak. akhir sekali masukkan bahan D kecuali minyak... hihihi....
masak hingga agak kering kuahnya bergantung juga pada keinginanan individu yang mahu berkuah.
jika izan akan buat pedas yang keterlaluan dan agak kering sedikit.
19 comments :
Amboi.....takkan tak nak kongsi resepinya Izan uuiii !!
Nak tau gak !!
uihh sedapnya huhu
Ooo...macam resepi masak kuali kak tie je...he he.. cuma kak tie masak kurang peas.
Mekasih kerana bagi resepi tu... kak tie dah lama tak masak gini... biasa masak cincai je. Sakit tangan ni, cuma boleh taip keyboard je..he he..
Hye kak..
lamanya baru muncul..
huhu..
Kak Ok?
Mmmm...
Nak rasa boleh?
Hehe..
LOL xpandai masak hooooo..
ngeeeeee..
masak utk diri sndri ble ar..
hehe..
Ok Kak..
Thanks sudi amik award..
Kak jaga diri k..
Happy wednesday!
iko wa'ang Minang dima .. santiang banar .. naik salero aden ..
k tie,
izan kalau dapat menekan keyboard macam menekan piano penuh lagu tau... hihi :D
kadang teringin nak makan sedap tu yang usahakan jugalah.... kalau ikutkan jemari zan ni dah gedebab..
cinta cukulet,
baru tengok dah rasa sedap, belum rasa lagi tu...hihi :)
Pearls,
bulan ni k zan gitu-gitu aje...
nak coti lama cikit jung bulan ni. tu yang kelam kabut ket jer..
no poblem.... nanti akak tampalkan kat sini key.
nak rasa kena bikin appointment... yang ada-ada dah langsai hihi... ;)
ceria-ceria selalu ye...yang iye.
The Admin,
hihihi.. ;)
yang belamak naik salero...
aduhai.. apasal la ayam..
huhuhuhu... tak boleh makan ayam.. alergik..
teringin sangat.. tapi nanti badan sendiri yg menanggung... uihhh... tak sanggup :D
ku tak sempurna,
dah jemu makan ikang.. huhuhu :(
makan sayur pun rasa daging... berkhasiat ;)
salam izan...
wah sedapnya... selalunya masakan minang ni terkenal dengan gulai lomak... tapi kali ni lain pulak yang izan bawa cuma tak berkuah... yang penting pedas melampau hihihi baru anak minang.
sama mcm rendang utara laa izan.combi selalu buat mkn dgn ketupat nasi.tp guna ayam bandar jek :p
tapi kalo sebelah famili combi mkn dgn ketupat pulut.
kita panggey rendang pedas :)
ilyn...
tu lar... kita nikan.. yang berlemak tu yang sedap. bukan senang nak dipantang2kan. satu lagi bab pedas...
agaknya lidah ni dah kebas kot sampai dah tak rasa pedasnya...
berkuah pun sedap, kalau kering tu tinggal masukkan kerisik ngan jintan manis jintan putih ha... jadilah rendangnya. hihi....
combi..
bahannya serupa aje kan. kadang kita tokok tambah bahannya tuk menjadikan sedapnya bertambah..
waduuu... ketupat pulut tu dipanggil juga ketupat palas. waduuu sedap tu... :D
wah, terliur terus. :P
jan, cair air liur aku... huhuhu
cahaya,
nak kena sediakan tissu tu.... :D
dina,
huhuhu... :D nangishhh... (x dpt nak hidang kan tuk kwn2..)
Post a Comment