Kadang-kadang..... hee... kadang-kadang ke? Selalunyalah kan.... ini ajelah sarapan di pejabat. nasi goreng ke goreng...... awal pagi dah kena sediakan... itu kalau rajin lah. kalau kena pemalehnya...... roti bakar je lar rezeki haritu..... tahankan dari pagi sampailah kepetang. bukan sebab nak jimat sesangat tapi kat sini tak da tempat makan yang jimat kos..... hehehe..
nasi goreng tuuu....
kadang pagi tak makan simpan ke tengahari.... har itulah sarapan tengahari.
tapi bila tiba waktu malam...... haaaa... kengkadang lauk yang dihidangkan buat keluarga, hihi ngancam gitu...... sedapppp.... abang iwan dengan adik ika kalau buat cam gini kan.... diaorang ngadap dua beradik sampai habis. ibu dengan abah dia ngadap tolong tengok dan tolong kopek ajer... kadang tu yang tinggal tuk kami.... kaki ketam yang halussssss..... gitu.
ini juga kalau nak tahu masa kecil2 kami dulu.... mak ni dah penat masak berlemak lah... yang bersambal lah..... bila dia dah penat nak menggiling... dulu-dulu menggiling pakai tangan ... yang ibu dan anak tu.... bukan penumbuk. jadinya penat tu tadi.... nak senang tapi makan nak sedap dia masak lah kari tanpa santan. sedap tau.....
meh tengok rencah izan....
Bahan
Ketam 4 ekor (Dipotong menjadi 2 bahagian)
5 biji terung kecil (dibelah 2)
1 paket kecil rempah kari ikan adabi (dicampur sedikit air agak likat)
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit msg (ajinomoto)
1/4 asam keping
1/2 cawan kecil air putih
sedikit daun kari
5 biji terung kecil (dibelah 2)
1 paket kecil rempah kari ikan adabi (dicampur sedikit air agak likat)
minyak untuk menumis
sedikit garam
sedikit msg (ajinomoto)
1/4 asam keping
1/2 cawan kecil air putih
sedikit daun kari
Bahan hiris
2 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
3 ulas bawang merah
caranya:
panaskan sedikit minyak didalam kuali, tumiskan bahan hiris. masukkan rempah kari, asam keping bersama terung dan dikacau sehingga naik bau dan agak garing. masukkan 1/2 cawan kecil air putih. kemudian diberi perasa garam dan juga ajinomoto. masukkan daun kari dan ketam yang telah dibersihkan dan digaul rata sehingga masak. biarkan seketika sehingga rempah agak kering sedikit dan kemudian boleh diangkat untuk dihidangkan.
14 comments :
hmm. Nasi goreng 1 kak Izan. Bila kak Izan start tulis je, mesti kecur terus air liur Cahaya. :)
Alaahai....
Teringat zaman muda2 dulu....kak tie pun bawak bekal masa kerja...hi hi...
Tu ketam memang menggoda betul laa....
sekang ni tengok gambo makanan yang best2, selera makan tak datang2 jugak...adehhhhh...
Saya memang gemar makan nasi goreng tetapi dengan syarat jangan letak lada, kalau makan waktu pagi ok. kalau makan masakan berlada pada waktu malam, nahas,....nanti malam tak dapat tidur.... sakit kepala.
Wassalam.
baru semalam buat masak rempah ayam tanpa santan... hehheee... ketam memang tak naik umah aku le jan, tak reti nak makan... heheheee
salam...
seronok tau gi keje bawak bekal kemudian makan ramai-ramai siap boleh kongsi2 lauk lagi... bawak satu lauk dapat makan 2-3 lauk... kenangan masa muda-muda dulu.
Amboi...byk nya. Tuuuu fail tu byk sgt. Keje berlambak ekkkk??
So, K.Izan kena la makan byk2. Supaya ada energy utk menghabiskan keje2 yg byk tu..
Huhuhuuhuuu.......
cahaya...
hihihi... lain kali kenalah tengok selepas makan. bila dah kenyang pasti tak heran....
k tie,
terpaksa tu..penat rasanya sedia kan bekal.
hihi... yang menggoda kalernya tu kan...
cendawanintim,
hehe... kesian dia.... faham tu, sabar ye.
leenoh,
kenalah rajin berpantang.... lain padang lain belalang.
dina,
dah faham allergic kamu tu... kesian dia.
ayam masak rempah gitu... mesti sedap. yang ada herba2 tu ker... ijan belum dapat peluang lagi nak cuba.
ilyn,
kat sini tak buleh nak kongsi ngan sesiapa pun......
teringat kat tempat lama - teringat kawan2 lama. yg lalu biarkan lalu...
zyma,
ye lah tu........ lepas makan ngantuk... hihihi...
Post a Comment