Kita cerita masak-masak lah ye..... sesekali tukar la pulakkk... ni nak tanya...
pernah tak tengok paku merah..... tengok kat bawah tu kami panggil paku merah, nama saintifiknya zan tak tahu.... dulu kalau balik kampung abe kat Sungai Besar, sepanjang tepi jalan tu merah aje dia..... sanggup berhenti kereta ketepi semata-mata nak kutip paku merah ni. biasanya waktu pergi 'em' kat mana banyak, nanti balik dari kampung berhentilah kutip.
Tapi sekarang.... zan beli je kat pasar malam. pantang nampak nak beli.... kalau beli sekali 2 ikat.
pernah tak tengok paku merah..... tengok kat bawah tu kami panggil paku merah, nama saintifiknya zan tak tahu.... dulu kalau balik kampung abe kat Sungai Besar, sepanjang tepi jalan tu merah aje dia..... sanggup berhenti kereta ketepi semata-mata nak kutip paku merah ni. biasanya waktu pergi 'em' kat mana banyak, nanti balik dari kampung berhentilah kutip.
Tapi sekarang.... zan beli je kat pasar malam. pantang nampak nak beli.... kalau beli sekali 2 ikat.
kalau zan tak rajin nak masak biasanya zan rebus je sampai empuk, lepas tu sediakan sambal belacan pedas-pedas. bila waktu makan nasi tu ambil 2-4 tangkai dilurutkan kemudian cicah sambal belacan, makan dengan nasi panas2 dapat pula ikan jeruk dari kedah tu... aduhaiii... berpeluh dia buatnya. kalau makan tengahari .... mau bertambah-tambah nasi. hilang budget nasi separuh.
Tapi sebab teringin nak masak lemak kuning, tu yang zan pun buat lemak kuning. memang pedas habisss kalau zan melemak...orang minang kalau tak pedas mana sahnya.
biasanya zan akan rebus sampai empuk juga paku merah ni sebelum campur dalam masak lemak kuning.
Tapi sebab teringin nak masak lemak kuning, tu yang zan pun buat lemak kuning. memang pedas habisss kalau zan melemak...orang minang kalau tak pedas mana sahnya.
biasanya zan akan rebus sampai empuk juga paku merah ni sebelum campur dalam masak lemak kuning.
Bahannya:
1 ikat paku merah
(direbus hingga empuk)
Bahan kisar:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
RM1.00 cili api
1/2 inci kunyit hidup
1 sudu garam
Sedikit minyak masak
Bahan:
asam keping
ikan bilis
sedikit garam
sedikit ajinomoto
Bahan kuah:
1 biji kelapa parut
(diambil santannya)
Caranya:
Masukkan kedalam periuk, bahan kisar bersama santan dan juga asam keping dan ikan bilis. dikacau hingga masak...supaya tidak pecah minyaknya. diberi perasa secukupnya. setelah itu masukkan paku merah yang telah empuk tadi dan dikacau terus sehingga benar2 masak. kemudian boleh diangkat dan dihidangkan.
14 comments :
wah, me'mucuk', me'maku' dan me'ngumbut' sakan yer kak Izan. Selamat menjamu selera. Cahaya masak simple² je bekal. Best!
eh pucuk paku yg merah leh makan jugak ke....
salam..
jumpa ur blog while blog hopping..
wah..another blog masak2..saya suka.
sedapnya pucuk paku....
anyway...
salam perkenalan..
catz
pucuk paku merah? ada ye kak zan..
isk nampak sgt saya tak reti masak. unik2 la menu masakan kak zan nih. nanti leh cuba nih..!!
warhahah....kreatiflah cahaya, sakan ketawa dibuatnya...yelah...tak perasan.
selamat menjamu selera juga kepada cahaya...
framestone,
haa...ni mesti kat kampung pun banyak kan. boleh makanlah.. tu k zan makan oke.. sedap tau.
Salam catz,
masak main2 jer ni...curi2 masa.
tapi pucuk paku merah tu memang sedap dimakan...
salam perkenalan juga dari k zan.
ana,
adaaa... pucuk paku merah tu. kadang kat tepi jalan aje ... kadang kat tepi hutan...
mana uniknya masakan k zan ni... percampuran tu yang buat dia beraneka.. haha hihi.. cubalah ana sesekali.
Izan.....hmmm kechur air liur chekdee......sedapnyerrrr.....ikan jeruk tu memang kesukaan chekdee...... lomak paku merah.....yummmiiii....sedapppnyer...... kalau kita makan berkelah...sure lagi sedap..........
chekdee...
haaa... betul tu, tambah2 kalau baru naik dari pantai, perut lapar...dapat pulak ikan jeruk tu...kena pula dengan paku merah... ada pulak sambal belacan..huuiiiii...ish. hihi..
chekdee pun biasa makan paku merah juga ye...
nak bercuti x lama lagi ni...nak cari laut...
ni first time aku tengok paku merah... selalu bayam merah je yg aku tengok...
dina,
ada paku merah dina, kalau jalan kat pasar2 malam cuba tengok. tapi kalau pasar di kl mmg x da, biasa kg2 jer..
salam...
lamanyer tak makan pucuk paku merah masak lomak... kegemaran orang minang masak kow punya pedas... perh berpeluh...
naz,
pandai juga makan paku merah ye... memang enak...
Post a Comment