Nak tanya.... ada sesiapa pernah makan umbut kulit cempedak goreng...... sedapkannn...
ini pun satu lagi menu zan dapat dari makcik. biasanya kalau orang Banjar, dia ambil umbut pada kulit cempedak tu... kemudian direndam letak garam kemudian diperam. bila nak makan diambil sedikit2 kemudian digoreng. fuhhh.... sedap dan manis makan bersama nasi. selera sangat. biasanya yang diperam lebih menyelerakan dari digoreng terus. apapun kedua-dua cara mengundang selera dan semangat makan yang tinggi hihi..
ini pun satu lagi menu zan dapat dari makcik. biasanya kalau orang Banjar, dia ambil umbut pada kulit cempedak tu... kemudian direndam letak garam kemudian diperam. bila nak makan diambil sedikit2 kemudian digoreng. fuhhh.... sedap dan manis makan bersama nasi. selera sangat. biasanya yang diperam lebih menyelerakan dari digoreng terus. apapun kedua-dua cara mengundang selera dan semangat makan yang tinggi hihi..
ini pun merupakan menu terhangat dalam keluarga zan. dulu-dulu nak makan kena tunggu makcik yang masak. sekarang idakkk..... pantang nampak musim cempedak dari isinya sampai kekulit zan kerjakan. sedap makan dengan nasi. dapat pula sambal ketuk.... nasi panas-panas, memang tak pandang kiri kanan dah. haaa.. itu izan yang makan tak pandang kiri kanan.... menikmati lazatnya dan khasiatnya...hihi
mari kita tengok bahannya...oye...biasanya kulit luar dihiris buang, macam mana kita buang kulit tembikai, ambil umbutnya yang lembut. lagi satu zan tak rendam dalam air garam tapi terus menggoreng.
Bahan:
umbut kulit cempedak untuk makan 2 orang (dipotong2 kecil seperti sayur nangka)
Bahan tumis:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili api
(semua bahan dihiris)
2 biji telor ayam
sedikit minyak masak
sedikit garam
sedikit ajinomoto
caranya:
panaskan minyak didalam kuali. tumiskan kesemua bahan yang telah dihiris agak garing, masukkan umbut kulit cempedak. digaulkan sedikit dan diletakkan pula sedikit garam dan ajinomoto. gaul kemudian pecahkan 2 biji telur ayam dan dikacau-kacau rata. setelah agak kering kemudian diangkat dan dihidangkan.
mari kita tengok bahannya...oye...biasanya kulit luar dihiris buang, macam mana kita buang kulit tembikai, ambil umbutnya yang lembut. lagi satu zan tak rendam dalam air garam tapi terus menggoreng.
Bahan:
umbut kulit cempedak untuk makan 2 orang (dipotong2 kecil seperti sayur nangka)
Bahan tumis:
3 ulas bawang merah
2 ulas bawang putih
5 tangkai cili api
(semua bahan dihiris)
2 biji telor ayam
sedikit minyak masak
sedikit garam
sedikit ajinomoto
caranya:
panaskan minyak didalam kuali. tumiskan kesemua bahan yang telah dihiris agak garing, masukkan umbut kulit cempedak. digaulkan sedikit dan diletakkan pula sedikit garam dan ajinomoto. gaul kemudian pecahkan 2 biji telur ayam dan dikacau-kacau rata. setelah agak kering kemudian diangkat dan dihidangkan.
2 comments :
wah kak zan ni pandai masak la.
kulit cempedak pun leh goreng ker? tak terfikir plak saya. sedap nampak la.
saya tak pandai masak la. nanti kalau ada peluang, jumpa kak zan, leh la kak zan masak untuk saya. kehkeh...!! larikss...
ana,
tengok tu.... larikk yeee.... bolehhh jer masakkan tuk ana, mari kat rawang ni... kalau suruh pos... nanti posmen tu makan dulu.
memang sedap ana, tak jeling kiri kanan dah kalau dapat makan... cubalah ana buat mesti sedapp...
Post a Comment