Ini lauk semalam punya…selalu masak sayur dengan anak2 memang tak laku…tak taulah ngapa anti-sayur. Tapi untuk suami zan ni la sayur yang paling disukainya. Hari-hari pun takpa. Cara memasaknya zan tengok makcik yang masak. Tak suka layu sangat sebab nanti warnanya berubah kuning dan kurang terasa pahitnya.
Bahan A:
3 ulas bawang kecil (dimayang nipis)
2 ulas bawang putih (dimayang nipis)
4 tangkai cili api (dipotong kecil)
Sedikit ikan bilis/4 ekor udang basah (dipotong kecil)
Bahan B:
3 biji peria kecil (dihiris nipis)
Bahan C:
2 biji telur
Sedikit garam
Secubit ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air
Caranya:
Panaskan minyak didalam kuali. Tumiskan bahan A sehingga naik baunya. Kemudian masukkan peria. Dikacau seketika kemudian letak sedikit garam secukup rasa dan secubit ajinomoto bersama sedikit air. Akhir sekali pecahkan 2 biji telur dan biarkan masak sambil sesekali dikacau supaya ia sebati bersama sayur.
Bahan A:
3 ulas bawang kecil (dimayang nipis)
2 ulas bawang putih (dimayang nipis)
4 tangkai cili api (dipotong kecil)
Sedikit ikan bilis/4 ekor udang basah (dipotong kecil)
Bahan B:
3 biji peria kecil (dihiris nipis)
Bahan C:
2 biji telur
Sedikit garam
Secubit ajinomoto
Minyak untuk menggoreng
Sedikit air
Caranya:
Panaskan minyak didalam kuali. Tumiskan bahan A sehingga naik baunya. Kemudian masukkan peria. Dikacau seketika kemudian letak sedikit garam secukup rasa dan secubit ajinomoto bersama sedikit air. Akhir sekali pecahkan 2 biji telur dan biarkan masak sambil sesekali dikacau supaya ia sebati bersama sayur.
No comments :
Post a Comment